Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Poledwiczki-cielece-z-gorgonzola
Polędwiczki cielęce z gorgonzolą
Przepis typu: "znacie? no to posłuchajcie...". Nic w nim nie ma nadzwyczajnego, ale czasem trzeba sobie przypomnieć, że takie proste i dobre rzeczy istnieją. Do kotlecików świetnie pasują spaetzle (np. Kluseczki ze świeżego szpinaku).
Rodzaj dania: Danie główne mięsne
Kraj pochodzenia: Włochy
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
12 medalionów (okrągłych kotlecików) z polędwiczki cielęcej
120 g gorgonzoli
oliwa z oliwek
łyżka masła
mały pęczek bazylii
Opis przyrządzania:
Mięso szybko myjemy w zimnej wodzie i osuszamy papierem kuchennym. Lekko solimy i mocniej (pardon) pieprzymy.
Gorgonzolę kroimy na 12 mniej więcej równych kawałków.
Nagrzewamy opiekacz w piekarniku.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i łyżką masła. Na dobrze gorący tłuszcz kładziemy mięso - najpierw 6 medalionów, żeby miały wystarczająco dużo miejsca - i smażymy 5 minut z jednej strony (powinny być przyrumienione). Odwracamy, smażymy tylko minutę, po czym przekładamy na żaroodporny półmisek, stroną mniej przysmażoną do góry. Smażymy w ten sam sposób resztę mięsa.
Bazylię myjemy, osuszamy i siekamy.
Posypujemy bazylią mięso, po czym na każdym kotleciku kładziemy kawałeczek sera.
Wstawiamy cielęcinę pod opiekacz i trzymamy tam, aż ser zacznie bąblować i leciutko się przyrumieni. Pilnujemy!
Na ogrzanych talerzach kładziemy po 3 kotleciki na porcję, ozdabiamy listkiem bazylii i podajemy z kluseczkami.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: mięsna
Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024