W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Polędwica z orzechami

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne mięsne

Polędwica z orzechami

Bardzo efektowna i prosta (zarówno w przygotowaniu, jak i smaku) potrawa w dalekowschodnim duchu, typu stir-fry. Wszystkie składniki są w małych kawałkach, gotowanie jest więc kwestią kilku(nastu) minut. Mięso musi poleżeć trochę w marynacie - tym lepiej i dla niego i dla nas.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 1 k polędwicy wołowej (lub rostbefu)
  • kawałek świeżego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cebulki dymki
  • 60 ml (około 1/4 szklanki) sosu sojowego
  • 60 ml (około 1/4 szklanki) sosu ostrygowego
  • 2 łyżki wytrawnego sherry
  • 2 łyżki oleju z orzeszków ziemnych
  • 3/4 szklanki wyłuskanych orzechów włoskich
  • duża czerwona papryka
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • mąka kukurydziana (lub ziemniaczana)
  • 60 ml (około 1/4 szklanki) wywaru z kurczaka czy warzyw lub po prostu wody

Polędwica z orzechami - Opis przyrządzania:

Polędwicę (lub rostbef) pozbawiamy ewentualnego tłuszczu, ścinamy także białe i srebrzyste błony i ścięgna. Mięso kroimy w długie cienkie paski. Korzeń imbiru obieramy i ścieramy na tarce - potrzeba nam mniej więcej łyżkę miazgi. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Cebulkę dymkę myjemy i drobno siekamy. W misce mieszamy imbir, czosnek, dymkę, sos sojowy, sos ostrygowy i sherry. Dodajemy paski wołowiny i dobrze mieszamy, żeby marynata pokryła mięso. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Paprykę myjemy, usuwamy ogonek i nasiona, kroimy w cienkie paski. W woku albo na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Przechylamy wok (lub patelnię), żeby tłuszcz dobrze się rozprowadził. Wrzucamy orzechy i smażymy na dużym ogniu, aż zaczną się rumienić - będzie to trwało 1-2 minuty. Dodajemy paski papryki, smażymy kolejne 2 minuty, po czym wyjmujemy zarówno paprykę, jak i orzechy. Do woka (lub na patelnię) wlewamy łyżkę oleju i dodajemy olej sezamowy. Na gorący tłuszcz wrzucamy odsączone z marynaty (którą zachowujemy) mięso, ale nie całe na raz, tylko w porcjach, żeby nie obniżać temperatury smażenia. Smażymy na dużym ogniu, bardzo krótko, żeby wołowina nie stwardniała. Powinna być rumiana z zewnątrz, ale jeszcze nie usmażona w środku. Wyjmujemy mięso z woka i osączamy na papierze kuchennym. 1/2 łyżeczki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej mieszamy z wywarem lub wodą i marynatą. Do woka wrzucamy mięso i orzechy z papryką, wlewamy marynatę z wywarem i mąką. Smażymy, cały czas mieszając, na dużym ogniu, aż sos zgęstnieje i wołowina będzie na wskroś usmażona - jakieś 3 do 5 minut. Podajemy natychmiast, z ryżem basmati, jaśminowym lub z azjatyckim makaronem.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Polędwica z orzechami: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Polędwica z orzechami przepisy:

  • Chiński kurczak cytrynowy
    Bardzo szybkie, bardzo proste, bardzo smaczne danie o chińskim pochodzeniu.
  • Syczuański kurczak z orzechami
    Jak to zwykle przy chińskich daniach - lista składników długa. Za to przygotowanie jest szybkie, łatwe i przyjemne, wszystko nie trwa dłużej, niż pół godziny, a tylko dlatego tak długo, że trzeba różne rzeczy pokroić (jak to zwykle przy chińskich daniach). A na koniec mamy pyszne i aromatyczne danie, całkiem zdrowe w dodatku.
  • Polędwica z sosem ostrygowym
    Błyskawiczne, luksusowe danie z minimalnej ilości składników. Znakomite na małą (trudno je przygotować dla większej ilości osób) kolacyjkę w orientalnym stylu.
  • Polędwica z zielonymi szparagami (po chińsku) Polędwica z zielonymi szparagami (po chińsku)
    Paski mięsa w ostrej marynacie, szybko usmażone z zielonymi szparagami... Pochodzenie tego dania jest na pewno chińskie, ale czy tak zupełnie autentyczne, to nie mam pojęcia. Za to bardzo lubię zielone szparagi!
  • Polędwica z chilli i brokułami
    Ekspresowe danie typu stir-fry, smaczna kombinacja wołowiny i leciutko tylko podgotowanych brokułów. Ilość chilli regulujemy sobie, rzecz jasna, dowolnie, według upodobań.




Podziel się linkiem:


Komentarze: