Bardzo efektowna i prosta (zarówno w przygotowaniu, jak i smaku) potrawa w dalekowschodnim duchu, typu stir-fry. Wszystkie składniki są w małych kawałkach, gotowanie jest więc kwestią kilku(nastu) minut. Mięso musi poleżeć trochę w marynacie - tym lepiej i dla niego i dla nas.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Polędwica z orzechami - Opis przyrządzania:
Polędwicę (lub rostbef) pozbawiamy ewentualnego tłuszczu, ścinamy także białe i srebrzyste błony i ścięgna. Mięso kroimy w długie cienkie paski. Korzeń imbiru obieramy i ścieramy na tarce - potrzeba nam mniej więcej łyżkę miazgi. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Cebulkę dymkę myjemy i drobno siekamy. W misce mieszamy imbir, czosnek, dymkę, sos sojowy, sos ostrygowy i sherry. Dodajemy paski wołowiny i dobrze mieszamy, żeby marynata pokryła mięso. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Paprykę myjemy, usuwamy ogonek i nasiona, kroimy w cienkie paski. W woku albo na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Przechylamy wok (lub patelnię), żeby tłuszcz dobrze się rozprowadził. Wrzucamy orzechy i smażymy na dużym ogniu, aż zaczną się rumienić - będzie to trwało 1-2 minuty. Dodajemy paski papryki, smażymy kolejne 2 minuty, po czym wyjmujemy zarówno paprykę, jak i orzechy. Do woka (lub na patelnię) wlewamy łyżkę oleju i dodajemy olej sezamowy. Na gorący tłuszcz wrzucamy odsączone z marynaty (którą zachowujemy) mięso, ale nie całe na raz, tylko w porcjach, żeby nie obniżać temperatury smażenia. Smażymy na dużym ogniu, bardzo krótko, żeby wołowina nie stwardniała. Powinna być rumiana z zewnątrz, ale jeszcze nie usmażona w środku. Wyjmujemy mięso z woka i osączamy na papierze kuchennym. 1/2 łyżeczki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej mieszamy z wywarem lub wodą i marynatą. Do woka wrzucamy mięso i orzechy z papryką, wlewamy marynatę z wywarem i mąką. Smażymy, cały czas mieszając, na dużym ogniu, aż sos zgęstnieje i wołowina będzie na wskroś usmażona - jakieś 3 do 5 minut. Podajemy natychmiast, z ryżem basmati, jaśminowym lub z azjatyckim makaronem.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: mięsna
Kiedy przygotować Polędwica z orzechami: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |