Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Poledwica-z-orzechami

Polędwica z orzechami

Bardzo efektowna i prosta (zarówno w przygotowaniu, jak i smaku) potrawa w dalekowschodnim duchu, typu stir-fry. Wszystkie składniki są w małych kawałkach, gotowanie jest więc kwestią kilku(nastu) minut. Mięso musi poleżeć trochę w marynacie - tym lepiej i dla niego i dla nas.

Rodzaj dania: Danie główne mięsne

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
1 k polędwicy wołowej (lub rostbefu)
kawałek świeżego imbiru
2 ząbki czosnku
2 cebulki dymki
60 ml (około 1/4 szklanki) sosu sojowego
60 ml (około 1/4 szklanki) sosu ostrygowego
2 łyżki wytrawnego sherry
2 łyżki oleju z orzeszków ziemnych
3/4 szklanki wyłuskanych orzechów włoskich
duża czerwona papryka
2 łyżeczki oleju sezamowego
mąka kukurydziana (lub ziemniaczana)
60 ml (około 1/4 szklanki) wywaru z kurczaka czy warzyw lub po prostu wody

Opis przyrządzania:
Polędwicę (lub rostbef) pozbawiamy ewentualnego tłuszczu, ścinamy także białe i srebrzyste błony i ścięgna. Mięso kroimy w długie cienkie paski. Korzeń imbiru obieramy i ścieramy na tarce - potrzeba nam mniej więcej łyżkę miazgi. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Cebulkę dymkę myjemy i drobno siekamy. W misce mieszamy imbir, czosnek, dymkę, sos sojowy, sos ostrygowy i sherry. Dodajemy paski wołowiny i dobrze mieszamy, żeby marynata pokryła mięso. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Paprykę myjemy, usuwamy ogonek i nasiona, kroimy w cienkie paski. W woku albo na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Przechylamy wok (lub patelnię), żeby tłuszcz dobrze się rozprowadził. Wrzucamy orzechy i smażymy na dużym ogniu, aż zaczną się rumienić - będzie to trwało 1-2 minuty. Dodajemy paski papryki, smażymy kolejne 2 minuty, po czym wyjmujemy zarówno paprykę, jak i orzechy. Do woka (lub na patelnię) wlewamy łyżkę oleju i dodajemy olej sezamowy. Na gorący tłuszcz wrzucamy odsączone z marynaty (którą zachowujemy) mięso, ale nie całe na raz, tylko w porcjach, żeby nie obniżać temperatury smażenia. Smażymy na dużym ogniu, bardzo krótko, żeby wołowina nie stwardniała. Powinna być rumiana z zewnątrz, ale jeszcze nie usmażona w środku. Wyjmujemy mięso z woka i osączamy na papierze kuchennym. 1/2 łyżeczki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej mieszamy z wywarem lub wodą i marynatą. Do woka wrzucamy mięso i orzechy z papryką, wlewamy marynatę z wywarem i mąką. Smażymy, cały czas mieszając, na dużym ogniu, aż sos zgęstnieje i wołowina będzie na wskroś usmażona - jakieś 3 do 5 minut. Podajemy natychmiast, z ryżem basmati, jaśminowym lub z azjatyckim makaronem.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024