Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Podstawowe-amerykanskie-klopsiki
Podstawowe amerykańskie klopsiki
Pyszne wołowe klopsiki - śmiało można powiedzieć: podstawa amerykańskiej kuchni. Klopsiki używamy w setkach przepisów - dusimy je w rozmaitych sosach, zapiekamy, podajemy z ryżem, makaronem, ziemniakami... (patrz konkretne przepisy). Gotowe klopsiki możemy zamrozić.
Rodzaj dania: Przepis podstawowy
Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone
Liczba porcji: 50 klopsików
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
jajko
1/2 szklanki mleka
1/4 szklanki tartej bułki
750 g (3/4 kg) chudej mielonej wołowiny
mała cebula
Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 210 stopni. Blachę wykładamy folią aluminiową. W dużej misce rozkłócamy jajko z mlekiem. Dodajemy tartą bułkę i mięso. Cebulę obieramy z łusek i drobniutko siekamy. Dodajemy do mięsa i wszystko bardzo starannie mieszamy, dodając sól i pieprz do smaku. Ręce moczymy w zimnej wodzie i toczymy z masy mięsnej mniej więcej 50 kulek - powinny być wielkości orzecha włoskiego. Układamy kulki na przygotowanej blasze i wstawiamy do piekarnika na 15 minut. Kulki powinny się przyrumienić, zaś w środku nie powinny być już różowe. Klopsiki używamy zgodnie z bardziej konkretnym przepisem.
Temperatura podawania:ciepła
Główny składnik: mięsna
Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024