Placek ten rzeczywiście jest mało słodki, możemy więc śmiało podać do niego lody waniliowe lub jakiś ciepły i słodki sos...
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 6-8
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
masło do smarowania formy
225 g mÄ…ki
łyżeczka proszku do pieczenia
110 g zimnego masła
jajko
łyżka cukru waniliowego
2 szklanki agrestu
3 łyżki cukru
mÄ…ka do podsypania
cukier puder do posypania
Placek z agrestem (mało słodki) - Opis przyrządzania:
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Średniej wielkości tortownicę smarujemy masłem i wykładamy odpowiednio przyciętym kawałkiem papieru do pieczenia. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem i szczyptą soli. Masło kroimy na małe kawałki, dodajemy do mąki i siekamy nożem, aż składniki zaczną się łączyć. Jajko ubijamy chwilę z cukrem waniliowym, dodajemy do mąki z masłem i zagniatamy wszystko razem na ciasto. Agrest myjemy, osuszamy w ściereczce i pozbawiamy ogonków oraz czubków. Mieszamy z cukrem. Ciasto dzielimy na 2 części i każdą rozwałkowujemy na placek. Jednym plackiem wykładamy przygotowaną tortownicę. Wsypujemy agrest i przykrywamy drugim plackiem. Brzegi starannie zalepiamy. Na środku placka robimy małe nacięcie (żeby para miała dokąd uciekać) i wstawiamy do piekarnika na pół godziny (30 minut). Ciasto powinno być przyrumienione. Studzimy ciasto na metalowej kratce, po czym posypujemy sporą ilością cukru pudru i podajemy na ciepło.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować Placek z agrestem (mało słodki): można zrobić wcześniej
Podobne do Placek z agrestem (mało słodki) przepisy:
Jeszcze jedno ciasto czekoladowe Mocno czekoladowe ciasto, przełożone dżemem morelowym - doskonałe na podwieczorek, zwłaszcza jeśli obok postawimy miskę z rozmaitymi owocami jagodowymi. Maliny, mmm...
Sernik pani Lalki (szarpany) Bardzo długo szukałam tego przepisu... Pamiętam go z dzieciństwa - moją Mamusię zawsze strasznie śmieszyła nazwa tego sernika, nieznana nam z pochodzenia, gdyż przepis nie był rodzinny, tylko z "Kobiety i Życia" albo "Przekroju". Kilka dni temu pożyczyłam od Mamusi jej ręcznie pisane zeszyty kucharskie i jest! Znalazłam!!! Jedyne, co mnie zaskoczyło, to dodatek wanilii ("proszku waniliowego") do masy serowej, gdyż doskonale pamiętam, że z Mamusią dodawałyśmy do niej cytrynę - startą skórkę i sok. I tak też mam zamiar zrobić w te nadchodzące Święta.
Bardzo dobre ciasteczka (cookies) Piekę ostatnio najróżniejsze ciasta i ciasteczka z kręgu kultury amerykańskiej - Starsze Dziecko zostało skautem, a tam do takich spraw podchodzi się poważnie i matki skautów też muszą się wykazać. Wolę się nie narażać małym Amerykanom zbyt odważną kuchnią, poszerzam zatem swój repertuar o coraz to nowe cookies, ciasta bananowe, ciasta marchewkowe i muffins... Te ciasteczka są ostatnio ulubione - zarówno w drużynie, jak i u mnie w domu. No i robi się je błyskawicznie.
Ciasto orzechowe ze śliwkami Jeszcze nie robiłam tego ciasta, wyznaję, ale brzmi kusząco... Mam ten przepis od stu lat, więc nie pamiętam już, skąd pochodzi. Jeśli ktoś spróbuje, niech da znać, czy dobre (dobre to pewnie jest, ciekawam tylko, czy ta masa na wierzchu zastygnie).
Kulki śniegowe Bardzo łatwe białe kuleczki z ciasta piaskowego, przyprószone dodatkowo cukrem pudrem. Świetne do kawy - ale nie należy ich w tej kawie moczyć, bo zaraz się rozpadną!