W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Placek z agrestem (mało słodki)

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Deser

Placek z agrestem (mało słodki)

Placek ten rzeczywiście jest mało słodki, możemy więc śmiało podać do niego lody waniliowe lub jakiś ciepły i słodki sos...

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6-8

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • masÅ‚o do smarowania formy
  • 225 g mÄ…ki
  • Å‚yżeczka proszku do pieczenia
  • 110 g zimnego masÅ‚a
  • jajko
  • Å‚yżka cukru waniliowego
  • 2 szklanki agrestu
  • 3 Å‚yżki cukru
  • mÄ…ka do podsypania
  • cukier puder do posypania

Placek z agrestem (mało słodki) - Opis przyrządzania:

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Średniej wielkości tortownicę smarujemy masłem i wykładamy odpowiednio przyciętym kawałkiem papieru do pieczenia. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem i szczyptą soli. Masło kroimy na małe kawałki, dodajemy do mąki i siekamy nożem, aż składniki zaczną się łączyć. Jajko ubijamy chwilę z cukrem waniliowym, dodajemy do mąki z masłem i zagniatamy wszystko razem na ciasto. Agrest myjemy, osuszamy w ściereczce i pozbawiamy ogonków oraz czubków. Mieszamy z cukrem. Ciasto dzielimy na 2 części i każdą rozwałkowujemy na placek. Jednym plackiem wykładamy przygotowaną tortownicę. Wsypujemy agrest i przykrywamy drugim plackiem. Brzegi starannie zalepiamy. Na środku placka robimy małe nacięcie (żeby para miała dokąd uciekać) i wstawiamy do piekarnika na pół godziny (30 minut). Ciasto powinno być przyrumienione. Studzimy ciasto na metalowej kratce, po czym posypujemy sporą ilością cukru pudru i podajemy na ciepło.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Placek z agrestem (mało słodki): można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Placek z agrestem (mało słodki) przepisy:

  • Jeszcze jedno ciasto czekoladowe
    Mocno czekoladowe ciasto, przełożone dżemem morelowym - doskonałe na podwieczorek, zwłaszcza jeśli obok postawimy miskę z rozmaitymi owocami jagodowymi. Maliny, mmm...
  • Sernik pani Lalki (szarpany)
    Bardzo długo szukałam tego przepisu... Pamiętam go z dzieciństwa - moją Mamusię zawsze strasznie śmieszyła nazwa tego sernika, nieznana nam z pochodzenia, gdyż przepis nie był rodzinny, tylko z "Kobiety i Życia" albo "Przekroju". Kilka dni temu pożyczyłam od Mamusi jej ręcznie pisane zeszyty kucharskie i jest! Znalazłam!!! Jedyne, co mnie zaskoczyło, to dodatek wanilii ("proszku waniliowego") do masy serowej, gdyż doskonale pamiętam, że z Mamusią dodawałyśmy do niej cytrynę - startą skórkę i sok. I tak też mam zamiar zrobić w te nadchodzące Święta.
  • Bardzo dobre ciasteczka (cookies) Bardzo dobre ciasteczka (cookies)
    Piekę ostatnio najróżniejsze ciasta i ciasteczka z kręgu kultury amerykańskiej - Starsze Dziecko zostało skautem, a tam do takich spraw podchodzi się poważnie i matki skautów też muszą się wykazać. Wolę się nie narażać małym Amerykanom zbyt odważną kuchnią, poszerzam zatem swój repertuar o coraz to nowe cookies, ciasta bananowe, ciasta marchewkowe i muffins... Te ciasteczka są ostatnio ulubione - zarówno w drużynie, jak i u mnie w domu. No i robi się je błyskawicznie.
  • Ciasto orzechowe ze Å›liwkami
    Jeszcze nie robiłam tego ciasta, wyznaję, ale brzmi kusząco... Mam ten przepis od stu lat, więc nie pamiętam już, skąd pochodzi. Jeśli ktoś spróbuje, niech da znać, czy dobre (dobre to pewnie jest, ciekawam tylko, czy ta masa na wierzchu zastygnie).
  • Kulki Å›niegowe
    Bardzo łatwe białe kuleczki z ciasta piaskowego, przyprószone dodatkowo cukrem pudrem. Świetne do kawy - ale nie należy ich w tej kawie moczyć, bo zaraz się rozpadną!




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: