Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Placek-z-agrestem-malo-slodki
Placek z agrestem (mało słodki)
Placek ten rzeczywiście jest mało słodki, możemy więc śmiało podać do niego lody waniliowe lub jakiś ciepły i słodki sos...
Rodzaj dania: Deser
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 6-8
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
masło do smarowania formy
225 g mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
110 g zimnego masła
jajko
łyżka cukru waniliowego
2 szklanki agrestu
3 łyżki cukru
mąka do podsypania
cukier puder do posypania
Opis przyrządzania:
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Średniej wielkości tortownicę smarujemy masłem i wykładamy odpowiednio przyciętym kawałkiem papieru do pieczenia. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem i szczyptą soli. Masło kroimy na małe kawałki, dodajemy do mąki i siekamy nożem, aż składniki zaczną się łączyć. Jajko ubijamy chwilę z cukrem waniliowym, dodajemy do mąki z masłem i zagniatamy wszystko razem na ciasto. Agrest myjemy, osuszamy w ściereczce i pozbawiamy ogonków oraz czubków. Mieszamy z cukrem. Ciasto dzielimy na 2 części i każdą rozwałkowujemy na placek. Jednym plackiem wykładamy przygotowaną tortownicę. Wsypujemy agrest i przykrywamy drugim plackiem. Brzegi starannie zalepiamy. Na środku placka robimy małe nacięcie (żeby para miała dokąd uciekać) i wstawiamy do piekarnika na pół godziny (30 minut). Ciasto powinno być przyrumienione. Studzimy ciasto na metalowej kratce, po czym posypujemy sporą ilością cukru pudru i podajemy na ciepło.
Temperatura podawania:ciepła
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024