W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

JesteÅ› w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Placek daktylowy

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Deser

Placek daktylowy

Smaczny, nie tak strasznie słodki, jak większość arabskich słodyczy, placek z daktyli i migdałów. Doskonale sprawdza się w roli mazurka.

Kraj pochodzenia: Kraje Bliskiego Wschodu

Liczba porcji: 6-8

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • masÅ‚o do smarowania formy
  • 250 g (1/4 kg) dobrych daktyli
  • 125 g obranych migdałów
  • 4 jajka
  • 15o g cukru
  • 50 g miÄ™kkiego masÅ‚a
  • 2 Å‚yżki mÄ…ki kartoflanej

Placek daktylowy - Opis przyrzÄ…dzania:

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Prostokątną blaszkę smarujemy masłem i wykładamy kawałkiem papieru do pieczenia. Daktyle pozbawiamy pestek i drobno siekamy.Migdały miksujemy na proszek albo drobno, ale to naprawdę drobno, siekamy. Jajka dzielimy na białka i żółtka. Żółtka ucieramy z cukrem przy pomocy ręcznego miksera. W trakcie ucierania dodajemy masło. Masa powinna być jasna i puszysta. Do utartej masy dodajemy daktyle i migdały, mieszamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą daktylową. Dodajemy też mąkę kartoflaną, starannie i subtelnie mieszając. Wlewamy ciasto do przygotowanej blaszki i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na pół godziny (30 minut). Sprawdzamy patyczkiem, czy upieczone, po czym wyjmujemy i studzimy na metalowej kratce. Podajemy pokrojone w nieduże kwadraty.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Placek daktylowy: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Placek daktylowy przepisy:

  • SÅ‚odko-kwaÅ›ny sos daktylowy
    Popularny na Bliskim i Dalekim Wschodzie sos daktylowy doskonale pasuje do rozmaitych smażonych drobiażdżków.
  • Tażin (tajine) z jagniÄ™ciny z miodem
    Klasyczny tażin jagnięcy, na słodko-słono, z suszonymi daktylami. Jak każde danie tego typu, sprawia problem tylko do momentu wsadzenia do piekarnika - potem możemy o nim zapomnieć na 2 godziny... Podajemy z kuskusem, a jeśli z jakichś powodów nie, to z bagietką.
  • Ciasto daktylowe z toffi
    Wariacja na temat "lepkiego puddingu toffi", jednego z ulubionych deserów na Wyspach. Przepis pochodzi z hotelu Lake District Sharrow Bay i znalazłam go w brytyjskim piśmie Olive.
  • Keks mojej Mamusi
    Na Boże Narodzenie keks być musi - bakalie symbolizują wszak dostatek, jaki ma stać się naszym udziałem w kolejnym roku. Ja zaś zwyczajnie bardzo ten keks lubię, a bakalie daję do niego, jakie mam pod ręką (w tym roku między innymi orzechy pekanowe, figi, anżelikę w cukrze i smażone skórki z grejpfruta).
  • Ciasto czekoladowo-migdaÅ‚owe
    Ciasto na wielkie okazje. Trzeba się przy nim troszeczkę pomęczyć, ale czasem warto. Zresztą ciasto nie jest skomplikowane, wymaga jedynie poświęcenia mu trochę czasu i uwagi. Jak każdy z nas.




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: