Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Placek-daktylowy

Placek daktylowy

Smaczny, nie tak strasznie słodki, jak większość arabskich słodyczy, placek z daktyli i migdałów. Doskonale sprawdza się w roli mazurka.

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia: Kraje Bliskiego Wschodu

Liczba porcji: 6-8

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
masło do smarowania formy
250 g (1/4 kg) dobrych daktyli
125 g obranych migdałów
4 jajka
15o g cukru
50 g miękkiego masła
2 łyżki mąki kartoflanej

Opis przyrządzania:
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Prostokątną blaszkę smarujemy masłem i wykładamy kawałkiem papieru do pieczenia. Daktyle pozbawiamy pestek i drobno siekamy.Migdały miksujemy na proszek albo drobno, ale to naprawdę drobno, siekamy. Jajka dzielimy na białka i żółtka. Żółtka ucieramy z cukrem przy pomocy ręcznego miksera. W trakcie ucierania dodajemy masło. Masa powinna być jasna i puszysta. Do utartej masy dodajemy daktyle i migdały, mieszamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą daktylową. Dodajemy też mąkę kartoflaną, starannie i subtelnie mieszając. Wlewamy ciasto do przygotowanej blaszki i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na pół godziny (30 minut). Sprawdzamy patyczkiem, czy upieczone, po czym wyjmujemy i studzimy na metalowej kratce. Podajemy pokrojone w nieduże kwadraty.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024