Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Piure-z-ziemniakow-z-zielona-papryka

Piure z ziemniaków z zieloną papryką

Takie piure, kapiące oliwą, podaje się w Sewilli jako tapa w indywidualnych porcjach. Równie dobrze sprawdza się jako dodatek, np. do smażonej kaszanki lub ryby z grilla.

Rodzaj dania: Dodatek

Kraj pochodzenia: Hiszpania-Andaluzja

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
1 kg ziemniaków na piure
3 cebulki dymki
3 małe zielone papryki
3 łyżki białego octu winnego
9 łyżek najlepszej oliwy z oliwek + więcej do polania

Opis przyrządzania:
Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy w kawałki. Gotujemy je we wrzącej osolonej wodzie przez 20 minut, aż będą naprawdę miękkie. Odcedzamy i stawiamy jeszcze na chwilę na ogniu, żeby odparowała reszta wody. Robimy piure - tłuczkiem, mikserem lub przy pomocy praski do ziemniaków. W czasie, gdy ziemniaki się gotują, myjemy dymki i paprykę - tę ostatnią pozbawiamy również ogonków i nasionek. Dymkę i paprykę drobno siekamy. Do piure dodajemy posiekane warzywa, ocet i oliwę. Ubijamy piure mikserem lub drewnianą łyżką na maleńkim ogniu, aż będzie gęste i kremowe w konsystencji. Doprawiamy solą, pieprzem i - ewentualnie - octem. Jeśli podajemy piure jako tapa, każdą porcję polewamy jeszcze z wierzchu oliwą.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024