W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Piure z marchewki z pomarańczą

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Dodatek

Piure z marchewki z pomarańczą

Teraz taka moda - piure z warzyw dekoracyjnie ułożone na talerzu lub też na nim rozmazane. Oczywiście w dekoracyjne esy-floresy.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 800 g marchewki
  • 2 pomarańcze
  • 50 g masła
  • łyżka sezamu
  • olej sezamowy

Piure z marchewki z pomarańczą - Opis przyrządzania:

marchewkę obieramy, myjemy i wkłądamy do garnka. Zalewamy wrzącą wodą, dodajemy łyżeczkę soli i łyżeczkę cukru. Stawiamy na średnim ogniu i gotujemy do miękkości. Odcedzamy i rozgniatamy na możliwie gładkie piure (najlepiej jeszcze przetrzeć przez sito). Z wyszorowanych pomarańczy wyciskamy sok. Dodajemy go do piure, wraz z masłem. Mieszamy i jeśli potrzebujemy piure o gęstszej konsystencji, przekładamy je na patelnię i odparowujemy. Solimy i - pardon - pieprzymy do smaku. Sezam wsypujemy na suchą patelnię i stawiamy na ogniu. Prażymy, cały czas mieszając, az się zazłoci. Z piure marchewkowego formujemy zgrabne porcyjki i kładziemy je na talerzach (lub też traktujemy piure, jak sos i rozmazujemy je dekoracyjnie po talerzu). Posypujemy sezamem i skrapiamy dosłownie kilkoma kroplami oleju sezamowego.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Piure z marchewki z pomarańczą: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Piure z marchewki z pomarańczą przepisy:




Podziel się linkiem:


Komentarze: