Teraz taka moda - piure z warzyw dekoracyjnie ułożone na talerzu lub też na nim rozmazane. Oczywiście w dekoracyjne esy-floresy.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4-6
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Piure z marchewki z pomarańczą - Opis przyrządzania:
marchewkę obieramy, myjemy i wkłądamy do garnka. Zalewamy wrzącą wodą, dodajemy łyżeczkę soli i łyżeczkę cukru. Stawiamy na średnim ogniu i gotujemy do miękkości. Odcedzamy i rozgniatamy na możliwie gładkie piure (najlepiej jeszcze przetrzeć przez sito). Z wyszorowanych pomarańczy wyciskamy sok. Dodajemy go do piure, wraz z masłem. Mieszamy i jeśli potrzebujemy piure o gęstszej konsystencji, przekładamy je na patelnię i odparowujemy. Solimy i - pardon - pieprzymy do smaku. Sezam wsypujemy na suchą patelnię i stawiamy na ogniu. Prażymy, cały czas mieszając, az się zazłoci. Z piure marchewkowego formujemy zgrabne porcyjki i kładziemy je na talerzach (lub też traktujemy piure, jak sos i rozmazujemy je dekoracyjnie po talerzu). Posypujemy sezamem i skrapiamy dosłownie kilkoma kroplami oleju sezamowego.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Piure z marchewki z pomarańczą: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |