Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Piure-z-marchewki-z-pomarancza

Piure z marchewki z pomarańczą

Teraz taka moda - piure z warzyw dekoracyjnie ułożone na talerzu lub też na nim rozmazane. Oczywiście w dekoracyjne esy-floresy.

Rodzaj dania: Dodatek

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
800 g marchewki
2 pomarańcze
50 g masła
łyżka sezamu
olej sezamowy

Opis przyrządzania:
marchewkę obieramy, myjemy i wkłądamy do garnka. Zalewamy wrzącą wodą, dodajemy łyżeczkę soli i łyżeczkę cukru. Stawiamy na średnim ogniu i gotujemy do miękkości. Odcedzamy i rozgniatamy na możliwie gładkie piure (najlepiej jeszcze przetrzeć przez sito). Z wyszorowanych pomarańczy wyciskamy sok. Dodajemy go do piure, wraz z masłem. Mieszamy i jeśli potrzebujemy piure o gęstszej konsystencji, przekładamy je na patelnię i odparowujemy. Solimy i - pardon - pieprzymy do smaku. Sezam wsypujemy na suchą patelnię i stawiamy na ogniu. Prażymy, cały czas mieszając, az się zazłoci. Z piure marchewkowego formujemy zgrabne porcyjki i kładziemy je na talerzach (lub też traktujemy piure, jak sos i rozmazujemy je dekoracyjnie po talerzu). Posypujemy sezamem i skrapiamy dosłownie kilkoma kroplami oleju sezamowego.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024