Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Piure-z-marchewki-z-pomarancza
Piure z marchewki z pomarańczą
Teraz taka moda - piure z warzyw dekoracyjnie ułożone na talerzu lub też na nim rozmazane. Oczywiście w dekoracyjne esy-floresy.
Rodzaj dania: Dodatek
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4-6
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
800 g marchewki
2 pomarańcze
50 g masła
łyżka sezamu
olej sezamowy
Opis przyrządzania:
marchewkę obieramy, myjemy i wkłądamy do garnka. Zalewamy wrzącą wodą, dodajemy łyżeczkę soli i łyżeczkę cukru. Stawiamy na średnim ogniu i gotujemy do miękkości. Odcedzamy i rozgniatamy na możliwie gładkie piure (najlepiej jeszcze przetrzeć przez sito). Z wyszorowanych pomarańczy wyciskamy sok. Dodajemy go do piure, wraz z masłem. Mieszamy i jeśli potrzebujemy piure o gęstszej konsystencji, przekładamy je na patelnię i odparowujemy. Solimy i - pardon - pieprzymy do smaku. Sezam wsypujemy na suchą patelnię i stawiamy na ogniu. Prażymy, cały czas mieszając, az się zazłoci. Z piure marchewkowego formujemy zgrabne porcyjki i kładziemy je na talerzach (lub też traktujemy piure, jak sos i rozmazujemy je dekoracyjnie po talerzu). Posypujemy sezamem i skrapiamy dosłownie kilkoma kroplami oleju sezamowego.
Temperatura podawania:ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024