Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Piure-z-cukinii-na-ostro

Piure z cukinii na ostro

Ostre piure z gotowanej cukinii - doskonały dodatek do białego mięsa z grilla lub do ryby. Dobrze sprawdza się też w roli salsy, np. do quesadillas lub tacos.

Rodzaj dania: Dodatek

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
4 małe zielone cukinie
ząbek czosnku
4 cebulki dymki
zielona papryczka chilli
pęczek świeżej kolendry
limetka
oliwa z oliwek
czerwona papryczka chilli

Opis przyrządzania:
Nastawiamy duży garnek osolonej wody. Cukinie myjemy i odcinamy końce. Kroimy wzdłuż na pół i łyżeczką usuwamy nasionka. Cukinie kroimy w paski i wrzucamy do garnka z wrzącą wodą. Gotujemy 15 minut, odcedzamy na sicie, a gdy ostygną, odciskamy z nadmiaru wody. Czosnek i dymkę obieramy i grubo siekamy. Zieloną papryczkę czyścimy z nasion, odcinamy ogonek. Kroimy w kawałki. Kolendrę płuczemy, ouszamy i grubo siekamy. Z umytej limetki wyciskamy sok. Do blendera lub malaksera wrzucamy cukinię, czosnek, dymkę, papryczkę i kolendrę. Dodajemy sok z limetki i 3 łyżki oliwy. Miksujemy wszystko na możliwie gładkie piure. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, jeszcze raz miksujemy. Czerwoną papryczkę myjemy i kroimy w plasterki. Piure podajemy w misce, posypane czerwoną papryczką.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024