Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Piure-z-baklazanow-z-tureckim-jogurtem

Piure z bakłażanów z tureckim jogurtem

Naprawdę pyszne piure, które podajemy wraz z innymi bliskowschodnimi mezze i arabskim płaskim chlebkiem.

Rodzaj dania: Przystawka

Kraj pochodzenia: Turcja

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
600 g bakłażanów
3 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
sok z cytryny
7 łyżek tureckiego jogurtu naturalnego
łyżeczka suszonej mięty
szczypta szafranu
łyżeczka cukru

Opis przyrządzania:
Bakłażany myjemy i obieramy ze skórki. Kroimy miąższ w kostkę. Czosnek obieramy i drobno siekamy. W garnku rozgrzewamy 4 łyżki oliwy, wrzucamy czosnek i dusimy na małym ogniu, aż zacznie się leciutko złocić. Dodajemy kostki bakłażana, zwiększamy ogień i smażymy, mieszając, przez kilka chwil. Dolewamy trochę wody i dusimy, aż woda wsiąknie w bakłażany. Znów dolewamy trochę wody i czekamy, aż wsiąknie w warzywa. Kiedy bakłażany przestan już wchłaniać wodę, dolewamy jej tyle, żeby na dnie garnka była cienka warstwa płynu. Garnek nakrywamy i gotujemy bakłażany przez 20 minut, aż będą zupełnie miękkie i zaczną się rozpadać. Zdejmujemy przykrywkę, zwiększamy ogień i gotujemy, mieszając, aż woda wyparuje. Zdejmujemy garnek z ognia i czekamy, aż bakłażany wystygną. Zimne warzywa przekładamy do malaksera lub blendera i miksujemy na gładkie piure. Dodajemy łyżkę soku z cytryny, jogurt i trochę soli i pieprzu do smaku. Suszoną miętę rozcieramy w rękach na proszek i dodajemy do bakłażanów. Szafran rozkruszamy z cukrem (np. w moździerzu) i rozpuszczamy w łyżce ciepłej wody. Dodajemy do bakłażanów i wszystko dobrze mieszamy. Sprawdzamy smak - może jeszcze trochę soku z cytryny, soli lub pieprzu... Przekładamy piure do miski i skrapiamy z wierzchu oliwą.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024