Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Pistacjowe-pesto

Pistacjowe pesto

Ciekawa odmiana popularnego włoskiego sosu pesto. Podajemy z makaronem lub na crostini.

Rodzaj dania: Sosy

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
1/3 szklanki liści selera
szklanka rukoli
50 g tartego świeżego parmezanu
ząbek czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
1/4 szklanki zimnego wywaru warzywnego
40 g obranych
posiekanych orzeszków pistacjowych

Opis przyrządzania:
Do malaksera wkładamy liście selera, rukolę, czosnek, oliwę z oliwek i parmezan. Dolewamy wywar warzywny i miksujemy, aż warzywa będą posiekane. Dodajemy orzeszki pistacjowe i miksujemy dalej na niezupełnie gładki sos. Ewentualnie solimy do smaku. Przekładamy do wyparzonego słoiczka i na wierzch nalewamy trochę oliwy. Przechowujemy w lodówce.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024