W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Pistacjowe kuleczki

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przystawka

Pistacjowe kuleczki

Ładne i eleganckie zielone kuleczki koktajlowe.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 500 g zwartego koziego twarogu
  • oliwa z oliwek
  • 200 g wyłuskanych orzeszków pistacjowych
  • 2 pęczki świeżej bazylii

Pistacjowe kuleczki - Opis przyrządzania:

Kozi twarożek wyjmujemy z lodówki na godzinkę, żeby zmiękł. Rozgniatamy widelcem, dodając odrobinę oliwy z oliwek, po czym ucieramy na jednolitą masę. Solimy i - pardon - pieprzymy do smaku. Moczymy ręce w zimnej wodzie i kręcimy z masy twarogowej małe kuleczki - takie na jeden kęs. Gotowe kuleczki układamy na talerzu i wkładamy do lodówki, żeby zesztywniały. W garnku zagotowujemy osoloną wodę. wrzucamy orzeszki pistacjowe i blanszujemy przez 2 minuty, po czym odlewamy i przelewamy zimną widą. Zdejmujemy skórkę i starannie suszymy orzeszki w ściereczce. Siekamy orzeszki dość drobno i obtaczamy w nich kozie kulki. Bazylię myjemy i starannie osuszamy. Obrywamy listki i kładziemy je na sporym talerzu. Na każdym listku kładziemy kozio-pistacjową kulkę i natychmiast podajemy.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Pistacjowe kuleczki: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Pistacjowe kuleczki przepisy:

  • Kuleczki koktajlowe
    Malutkie kuleczki z mielonego mięsa, nadziane na wykałaczki, cieszą się zawsze dużym wzięciem na rozmaitych stojących przyjęciach. Dobrze jest obok stosiku kulek postawić jakiś sos do maczania, choćby i miskę jogurtu z posiekaną świeżą miętą.
  • Klopsiki z kolendrą
    Smaczne, lekko wschodnie kuleczki, które możemy podać na ciepło z ryżem, sałatką i raitą (na przykład) lub odstawić do wystygnięcia, nabić na wykałaczki i podać do drinków.
  • Krem z szalotek z kuleczkami z ricotty
    Jeden z tych przepisów, które pokazują, jak małym kosztem i wysiłkiem można przyrządzić coś eleganckiego - konkretnie niedużą zupkę typu krem, ozdobioną kuleczkami z twarożku i orzeszków pistacjowych.
  • Sałatka z karczochów z jajkiem
    Karczochy i jajka świetnie do siebie pasują. Ta pogodna, wiosenna w barwach sałatka starcza na lunch (z kawałkiem bułki).
  • Krokieciki z łososiem
    Bardzo dobre kuleczki koktajlowe - podajemy solo na wykałaczkach lub z jakimś delikatnym sosem do maczania (jogurtowym...). Trzeba tylko pamiętać, żeby nie podawać ich prosto z frytownicy, bo w ferworze przyjęciowych konwersacji goście mogą się poparzyć...




Podziel się linkiem:


Komentarze: