Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Pistacjowe-kuleczki
Pistacjowe kuleczki
Ładne i eleganckie zielone kuleczki koktajlowe.
Rodzaj dania: Przystawka
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
500 g zwartego koziego twarogu
oliwa z oliwek
200 g wyłuskanych orzeszków pistacjowych
2 pęczki świeżej bazylii
Opis przyrządzania:
Kozi twarożek wyjmujemy z lodówki na godzinkę, żeby zmiękł. Rozgniatamy widelcem, dodając odrobinę oliwy z oliwek, po czym ucieramy na jednolitą masę. Solimy i - pardon - pieprzymy do smaku. Moczymy ręce w zimnej wodzie i kręcimy z masy twarogowej małe kuleczki - takie na jeden kęs. Gotowe kuleczki układamy na talerzu i wkładamy do lodówki, żeby zesztywniały. W garnku zagotowujemy osoloną wodę. wrzucamy orzeszki pistacjowe i blanszujemy przez 2 minuty, po czym odlewamy i przelewamy zimną widą. Zdejmujemy skórkę i starannie suszymy orzeszki w ściereczce. Siekamy orzeszki dość drobno i obtaczamy w nich kozie kulki. Bazylię myjemy i starannie osuszamy. Obrywamy listki i kładziemy je na sporym talerzu. Na każdym listku kładziemy kozio-pistacjową kulkę i natychmiast podajemy.
Temperatura podawania:zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024