Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Pistacjowe-kuleczki

Pistacjowe kuleczki

Ładne i eleganckie zielone kuleczki koktajlowe.

Rodzaj dania: Przystawka

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
500 g zwartego koziego twarogu
oliwa z oliwek
200 g wyłuskanych orzeszków pistacjowych
2 pęczki świeżej bazylii

Opis przyrządzania:
Kozi twarożek wyjmujemy z lodówki na godzinkę, żeby zmiękł. Rozgniatamy widelcem, dodając odrobinę oliwy z oliwek, po czym ucieramy na jednolitą masę. Solimy i - pardon - pieprzymy do smaku. Moczymy ręce w zimnej wodzie i kręcimy z masy twarogowej małe kuleczki - takie na jeden kęs. Gotowe kuleczki układamy na talerzu i wkładamy do lodówki, żeby zesztywniały. W garnku zagotowujemy osoloną wodę. wrzucamy orzeszki pistacjowe i blanszujemy przez 2 minuty, po czym odlewamy i przelewamy zimną widą. Zdejmujemy skórkę i starannie suszymy orzeszki w ściereczce. Siekamy orzeszki dość drobno i obtaczamy w nich kozie kulki. Bazylię myjemy i starannie osuszamy. Obrywamy listki i kładziemy je na sporym talerzu. Na każdym listku kładziemy kozio-pistacjową kulkę i natychmiast podajemy.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024