W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Pistacjowe biscotti

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Deser

Pistacjowe biscotti

Biscotti, czyli dwa razy pieczone - ciasteczka, oczywiście. Tradycyjnie zanurza się je w kawie lub vin santo, gdyż są dość twarde - ale właśnie w tym cała przyjemność.

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji: 12 ciasteczek

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 200 g mąki
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 150 g cukru
  • 100 g mielonych migdałów
  • 100 g niesolonych wyłuskanych orzeszków pistacjowych
  • 2 jajka

Pistacjowe biscotti - Opis przyrządzania:

Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni. Blachę do ciasteczek wykładamy arkuszem papieru do pieczenia. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier, migdały i orzeszki pistacjowe. Jajka rozbełtujemy widelcem, dodajemy do ciasta i mieszamy na jednolite ciasto. Formujemy z ciasta gruby wałek (jak mała bagietka) i lekko go z wierzchu spłaszczamy. Kładziemy na blachę i wstawiamy do piekarnika na 25 minut. Upieczone ciasto wyjmujemy i lekko studzimy. Bardzo ostrym nożem kroimy ciasto ukośnie na 12 kromek. Układamy kromki ciasta na blaszce (tej samej) i znów wstawiamy do piekarnika na 15 minut, aż ciasteczka zazłocą się i wyschną - trochę jak sucharki. Upieczone ciastka studzimy na metalowej kratce. Przechowujemy w szczelnie zamykanej ciasteczkowej puszce.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Pistacjowe biscotti: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Pistacjowe biscotti przepisy:

  • Moje własne, autorskie biscotti Moje własne, autorskie biscotti
    Biscotti, jak sama nazwa wskazuje, to ciasteczka dwa razy pieczone - dzięki temu są dość twarde i dobrze się przechowują. W ustach się jednak rozpływają, a już kiedy zamoczymy je w kawie lub - jeszcze lepiej - w kieliszku z vin santo... Różowy pieprz i sproszkowana tonka są może nietypowym dodatkiem, ale odrobina wytrawności bardzo mi tu odpowiadała.
  • Biscotti z pieprzem i migdałami Biscotti z pieprzem i migdałami
    Szalenie użyteczne i eleganckie biscotti, odpowiednie do wszelkiego rodzaju pasztetów, terrines, rillettes, past serowych. Świetne do pogryzania przy winie, znakomite jako wytworny i oryginalny dodatek do deski serów. Jednym słowem - uniwersalne (i naprawdę bardzo pyszne)!
  • Orzechowe talarki z kremem mokka
    Pyszne, choć nieco skomplikowane w produkcji, orzechowe makaroniki, przekładane gęstym czekoladowym kremem. Dekadenckie.
  • Kulki śniegowe
    Bardzo łatwe białe kuleczki z ciasta piaskowego, przyprószone dodatkowo cukrem pudrem. Świetne do kawy - ale nie należy ich w tej kawie moczyć, bo zaraz się rozpadną!
  • Orzechowe listki
    Zgrabne, nieduże ciasteczka w kształcie listków - z tym, że żaden inny kształt nie zmieni ich smaku. Jeśli więc komuś akurat w duszy grają gwiazdki, choinki lub renifery - proszę bardzo!




Podziel się linkiem:


Komentarze: