W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

JesteÅ› w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Pistacjowe biscotti

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Deser

Pistacjowe biscotti

Biscotti, czyli dwa razy pieczone - ciasteczka, oczywiście. Tradycyjnie zanurza się je w kawie lub vin santo, gdyż są dość twarde - ale właśnie w tym cała przyjemność.

Kraj pochodzenia: WÅ‚ochy

Liczba porcji: 12 ciasteczek

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 200 g mÄ…ki
  • Å‚yżeczka sody oczyszczonej
  • 150 g cukru
  • 100 g mielonych migdałów
  • 100 g niesolonych wyÅ‚uskanych orzeszków pistacjowych
  • 2 jajka

Pistacjowe biscotti - Opis przyrzÄ…dzania:

Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni. Blachę do ciasteczek wykładamy arkuszem papieru do pieczenia. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier, migdały i orzeszki pistacjowe. Jajka rozbełtujemy widelcem, dodajemy do ciasta i mieszamy na jednolite ciasto. Formujemy z ciasta gruby wałek (jak mała bagietka) i lekko go z wierzchu spłaszczamy. Kładziemy na blachę i wstawiamy do piekarnika na 25 minut. Upieczone ciasto wyjmujemy i lekko studzimy. Bardzo ostrym nożem kroimy ciasto ukośnie na 12 kromek. Układamy kromki ciasta na blaszce (tej samej) i znów wstawiamy do piekarnika na 15 minut, aż ciasteczka zazłocą się i wyschną - trochę jak sucharki. Upieczone ciastka studzimy na metalowej kratce. Przechowujemy w szczelnie zamykanej ciasteczkowej puszce.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Pistacjowe biscotti: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: