Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Pistacjowe-biscotti

Pistacjowe biscotti

Biscotti, czyli dwa razy pieczone - ciasteczka, oczywiście. Tradycyjnie zanurza się je w kawie lub vin santo, gdyż są dość twarde - ale właśnie w tym cała przyjemność.

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji: 12 ciasteczek

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
200 g mąki
łyżeczka sody oczyszczonej
150 g cukru
100 g mielonych migdałów
100 g niesolonych wyłuskanych orzeszków pistacjowych
2 jajka

Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni. Blachę do ciasteczek wykładamy arkuszem papieru do pieczenia. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier, migdały i orzeszki pistacjowe. Jajka rozbełtujemy widelcem, dodajemy do ciasta i mieszamy na jednolite ciasto. Formujemy z ciasta gruby wałek (jak mała bagietka) i lekko go z wierzchu spłaszczamy. Kładziemy na blachę i wstawiamy do piekarnika na 25 minut. Upieczone ciasto wyjmujemy i lekko studzimy. Bardzo ostrym nożem kroimy ciasto ukośnie na 12 kromek. Układamy kromki ciasta na blaszce (tej samej) i znów wstawiamy do piekarnika na 15 minut, aż ciasteczka zazłocą się i wyschną - trochę jak sucharki. Upieczone ciastka studzimy na metalowej kratce. Przechowujemy w szczelnie zamykanej ciasteczkowej puszce.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024