Gdy mróz ściśnie, otwieramy słoik z kolorową kalabryjską sałatką i mieszamy ze świeżo ugotowanym makaronem. Albo nakładamy na bruschettę. Albo podgrzewamy i podajemy do białego mięsa.
Kraj pochodzenia: WÅ‚ochy-Kalabria
Liczba porcji: 3-4 słoiki
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: średnio trudna
Składniki:
Pikantne pikle z Kalabrii - Opis przyrzÄ…dzania:
Do pikli bierzemy: kolorową paprykę, cukinię, bakłażany, białą lub czerwoną cebulę, czosnek, seler naciowy... Wszystkie warzywa myjemy. Paprykę kroimy w cienkie paski. Cukinię kroimy wzdłuż na pół i łyżeczką wydłubujemy środek z pestkami. resztę kroimy w plasterki. Bakłażan kroimy w plastry, a potem w paski. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie półplasterki. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Seler naciowy obieramy z wąsów i kroimy w "patyczki" o długości 3-5 cm. Suszone pomidory (takie sprzedawane luzem, nie w oliwie) kroimy w paski. Do garnka wlewamy 6 szklanek (półtora litra) wody i ocet. Kiedy się zagotuje, wrzucamy warzywa (razem z suszonymi pomidorami) i gotujemy 5 minut od momentu, w którym woda znów się zagotuje. Warzywa odcedzamy na dużym sicie. Blachę do pieczenia lub tacę wykładamy czystą ściereczką. Rozkładamy warzywa na ściereczce, nakrywamy drugą i zostawiamy w spokoju na 24 godziny (mniej więcej). Sterylizujemy kilka słoików. Papryczki pozbawiamy ogonków i pestek, po czym kroimy w plasterki. Warzywa mieszamy z ostrą papryczką i upychamy w słoikach. Do każdego słoika wkładamy gałązkę tymianku i listek laurowy. Wlewamy oliwę niemal do pełna i słoiki zakręcamy. Dno garnka wykładamy ściereczką. Ustawiamy słoiki i wlewamy zimną wodę - tyle, by sięgała 2-3 cm poniżej pokrywek. Stawiamy na średnim ogniu i doprowadzamy wodę do wrzenia. Lekko zmniejszamy ogień i pasteryzujemy przez godzinę. Studzimy, wycieramy słoiki i naklejamy nalepki. Odstawiamy na co najmniej miesiąc, by smaki się przegryzły.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Pikantne pikle z Kalabrii: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |