Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Pikantne-pikle-z-Kalabrii

Pikantne pikle z Kalabrii

Gdy mróz ściśnie, otwieramy słoik z kolorową kalabryjską sałatką i mieszamy ze świeżo ugotowanym makaronem. Albo nakładamy na bruschettę. Albo podgrzewamy i podajemy do białego mięsa.

Rodzaj dania: Przetwory

Kraj pochodzenia: Włochy-Kalabria

Liczba porcji: 3-4 słoiki

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: średnio trudna

Składniki:
1 kg mieszanych warzyw (patrz przepis)
100 g suszonych pomidorów
2 ostre czerwone papryczki
2 szklanki (1/2 litra) białego octu winnego
3-4 gałązki świeżego tymianku
3-4 listki laurowe
oliwa z oliwek

Opis przyrządzania:
Do pikli bierzemy: kolorową paprykę, cukinię, bakłażany, białą lub czerwoną cebulę, czosnek, seler naciowy... Wszystkie warzywa myjemy. Paprykę kroimy w cienkie paski. Cukinię kroimy wzdłuż na pół i łyżeczką wydłubujemy środek z pestkami. resztę kroimy w plasterki. Bakłażan kroimy w plastry, a potem w paski. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie półplasterki. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Seler naciowy obieramy z wąsów i kroimy w "patyczki" o długości 3-5 cm. Suszone pomidory (takie sprzedawane luzem, nie w oliwie) kroimy w paski. Do garnka wlewamy 6 szklanek (półtora litra) wody i ocet. Kiedy się zagotuje, wrzucamy warzywa (razem z suszonymi pomidorami) i gotujemy 5 minut od momentu, w którym woda znów się zagotuje. Warzywa odcedzamy na dużym sicie. Blachę do pieczenia lub tacę wykładamy czystą ściereczką. Rozkładamy warzywa na ściereczce, nakrywamy drugą i zostawiamy w spokoju na 24 godziny (mniej więcej). Sterylizujemy kilka słoików. Papryczki pozbawiamy ogonków i pestek, po czym kroimy w plasterki. Warzywa mieszamy z ostrą papryczką i upychamy w słoikach. Do każdego słoika wkładamy gałązkę tymianku i listek laurowy. Wlewamy oliwę niemal do pełna i słoiki zakręcamy. Dno garnka wykładamy ściereczką. Ustawiamy słoiki i wlewamy zimną wodę - tyle, by sięgała 2-3 cm poniżej pokrywek. Stawiamy na średnim ogniu i doprowadzamy wodę do wrzenia. Lekko zmniejszamy ogień i pasteryzujemy przez godzinę. Studzimy, wycieramy słoiki i naklejamy nalepki. Odstawiamy na co najmniej miesiąc, by smaki się przegryzły.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024