W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Piersi z kaczki z zielonym pieprzem (i odrobiną whisky)

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne mięsne

Piersi z kaczki z zielonym pieprzem (i odrobiną whisky)

Różowe w środku piersi z kaczki na sosie grzybowym, z wytrawnym dodatkiem zielonego pieprzu... Pyszne, jesienne danie - najlepsze z tortem z ziemniaków lub niemieckimi kluseczkami.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • cebula
  • 250 g mieszanych grzybów
  • łyżka zielonego pieprzu z zalewy
  • 2 czubate łyżki masła
  • 800 g piersi z kaczki bez skóry
  • 50 ml whisky
  • 150 ml kremowej śmietanki

Piersi z kaczki z zielonym pieprzem (i odrobiną whisky) - Opis przyrządzania:

Cebulę obieramy i drobno siekamy. Grzyby przebieramy, ocieramy ściereczką z leśnych paprochów i - jeśli duże - kroimy na pół lub w ćwiartki. Pieprz starannie odcedzamy z zalewy i rozgniatamy w moździerzu. Na patelni roztapiamy łyżkę masła. Kiedy będzie gorące, wkładamy cebulę, mieszamy i smażymy, aż zacznie się złocić. Dodajemy grzyby, solimy i smażymy dalej, mieszając, przez 10 minut. Odstawiamy na bok. Piersi z kaczki myjemy i osuszamy. Solimy i - pardon - pieprzymy. Na drugiej patelni roztapiamy resztę masła, a kiedy będzie bardzo gorące, wkładamy mięso. Smażymy piersi ze wszystkich stron na rumiano. Na patelnię wlewamy whisky, podgrzewamy chwilę, po czym podpalamy - uwaga! nie pochylamy się nad patelnią, bo nam grzywkę przypali. Kiedy ogień zgaśnie, dodajemy grzyby, zielony pieprz i śmietankę. Patelnię przykrywamy i dusimy wszystko razem przez 5-8 minut ( w zależności od grubości piersi). Mięso wyjmujemy na deskę, przykrywamy kawałkiem folii aluminiowej i trzymamy w cieple. Sos gotujemy jeszcze chwilę, aż zgęstnieje. Doprawiamy do smaku. Kaczkę kroimy w plastry. Na ogrzane talerze wylewamy po kilka łyżek sosu, a na nim kładziemy plastry mięsa. Podajemy natychmiast.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Piersi z kaczki z zielonym pieprzem (i odrobiną whisky): do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Piersi z kaczki z zielonym pieprzem (i odrobiną whisky) przepisy:

  • Piersi z kaczki z miodem i zielonym pieprzem
    Paski kaczej piersi w lepkim, miodowym sosie z ziarenkami zielonego pieprzu. Doskonała i błyskawiczna kolacja w sytuacji, kiedy nie bardzo wiemy, co tym gościom dać... Do kaczki pasują wszelkie zielone warzywa (brokuły, zielona fasolka, bób, paksoi...) i właściwie każdy węglowodanowy dodatek: ryż (świetny jest brązowy), chiński makaron jajeczny, piure ziemniaczane, smażone kartofelki.
  • Pierś kaczki w sosie hoisin
    Pachnąca Dalekim Wschodem, różowa w środku pierś kaczki, w ciemnej glazurze sosu hoisin. Podajemy z makaronem sojowym i niby-azjatycką sałatką z rzodkiewką (patrz przepis).
  • Piersi z kaczki z klementynkami
    Pierś z kaczki zawsze jest daniem eleganckim, właściwie nie wiem, dlaczego. Ale to dobrze, bo robi się ją łatwo i szybko, a podać ją można nawet wytwornym gościom. Klementynki (zamiast nieco już banalnych w tym zestawie pomarańczy) dodają blasku zarówno w smaku, jak i wyglądzie dania.
  • Piersi kaczki z sosem gruszkowym
    Kaczka świetnie kojarzy się z owocami - tym razem podajemy ją z pikantnym sosem gruszkowym. Dodatki: małe pieczone ziemniaczki lub kremowe piure oraz karmelizowana marchewka.
  • Szybki kurczak z sosem marsala
    Szybkie i bezproblemowe danie dla czterech osób. Mięso smażymy na jednej patelni, sos robimy na drugiej, potem łączymy jedno z drugim i voila!




Podziel się linkiem:


Komentarze: