Różowe w środku piersi z kaczki na sosie grzybowym, z wytrawnym dodatkiem zielonego pieprzu... Pyszne, jesienne danie - najlepsze z tortem z ziemniaków lub niemieckimi kluseczkami.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Piersi z kaczki z zielonym pieprzem (i odrobinÄ… whisky) - Opis przyrzÄ…dzania:
Cebulę obieramy i drobno siekamy. Grzyby przebieramy, ocieramy ściereczką z leśnych paprochów i - jeśli duże - kroimy na pół lub w ćwiartki. Pieprz starannie odcedzamy z zalewy i rozgniatamy w moździerzu. Na patelni roztapiamy łyżkę masła. Kiedy będzie gorące, wkładamy cebulę, mieszamy i smażymy, aż zacznie się złocić. Dodajemy grzyby, solimy i smażymy dalej, mieszając, przez 10 minut. Odstawiamy na bok. Piersi z kaczki myjemy i osuszamy. Solimy i - pardon - pieprzymy. Na drugiej patelni roztapiamy resztę masła, a kiedy będzie bardzo gorące, wkładamy mięso. Smażymy piersi ze wszystkich stron na rumiano. Na patelnię wlewamy whisky, podgrzewamy chwilę, po czym podpalamy - uwaga! nie pochylamy się nad patelnią, bo nam grzywkę przypali. Kiedy ogień zgaśnie, dodajemy grzyby, zielony pieprz i śmietankę. Patelnię przykrywamy i dusimy wszystko razem przez 5-8 minut ( w zależności od grubości piersi). Mięso wyjmujemy na deskę, przykrywamy kawałkiem folii aluminiowej i trzymamy w cieple. Sos gotujemy jeszcze chwilę, aż zgęstnieje. Doprawiamy do smaku. Kaczkę kroimy w plastry. Na ogrzane talerze wylewamy po kilka łyżek sosu, a na nim kładziemy plastry mięsa. Podajemy natychmiast.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: mięsna
Kiedy przygotować Piersi z kaczki z zielonym pieprzem (i odrobiną whisky): do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: eleganckie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |