W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Piersi z kaczki z klementynkami

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne mięsne

Piersi z kaczki z klementynkami

Pierś z kaczki zawsze jest daniem eleganckim, właściwie nie wiem, dlaczego. Ale to dobrze, bo robi się ją łatwo i szybko, a podać ją można nawet wytwornym gościom. Klementynki (zamiast nieco już banalnych w tym zestawie pomarańczy) dodają blasku zarówno w smaku, jak i wyglądzie dania.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: średnio trudna

Składniki:

  • 10 klementynek
  • 6 małych piersi z kaczki
  • 3 łyżki likieru Grand Marnier
  • 6 łyżek płynnego miodu
  • 3 łyżki dobrego octu winnego
  • 2 łyżki octu balsamico

Piersi z kaczki z klementynkami - Opis przyrządzania:

Klementynki starannie myjemy i osuszamy. Z 4 klementynek ścinamy cienko skórkę i wyciskamy sok. Skórkę kroimy w cienkie paseczki i wkładamy do małego rondelka, wlewamy 100 ml wody i dodajemy 4 łyżki miodu. Mieszamy i gotujemy na maleńkim ogniu przez 10 minut, co jakis czas mieszając. Piersi z kaczki myjemy i starannie osuszamy papierowym ręcznikiem. Skórkę wraz z tłuszczem nacinamy ostrym nożem w skośną kratkę - dzięki temu tłuszcz łatwiej się wytopi, mięso będzie soczyste, a skórka chrupka. Mięso nacieramy solą i pieprzem. Wyciśnięty z klementynek sok mieszamy z 2 łyżkami płynnego miodu i 3 łyżkami dobrego octu winnego. Polewamy piersi kaczki z obu stron i zostawiamy na pół godziny w chłodzie do zamarynowania. W tym czasie obieramy pozostałe 6 klementynek ze skórki i filetujemy, czyli wycinamy bardzo ostrym nożem segmenty owoców spomiędzy białych membran. Dużą patelnię teflonową stawiamy na średnim ogniu i dobrze ją rozgrzewamy. Piersi z kaczki odsączamy z marynaty, ale jej nie wylewamy. Na gorącą patelnię kładziemy piersi kaczki, skórą do dołu. Smażymy mięso przez 10 minut, odlewając z patelni tłuszcz w miarę, jak się wytapia. Odwracamy kaczkę - najlepiej szczypcami lub łopatką kuchenną, żeby nie nakłuwać mięsa widelcem. Zmniejszamy ogień i smażymy mięso kolejne 10 minut. Usmażone mięso przekładamy na ogrzany półmisek i przykrywamy folią aluminiową. Odstawiamy w ciepłe miejsce, żeby kaczka odpoczęła, ale nie wystygła. Na patelnię wlewamy pozostawioną marynatę, 3 łyżki likieru Grand Marnier i 2 łyżki octu balsamico. Zagotowujemy. Dodajemy wyfiletowane cząstki klementynek i skórkę razem z syropem, w którym się gotowała. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy na sporym ogniu przez 2 miuty, zeskrobując przywarty do patelni sos od smażenia mięsa. Piersi z kaczki kroimy w plastry, kładziemy na ogrzanych talerzach. Obok kładziemy cząstki klementynek i polewamy wszystko sosem. Podajemy natychmiast, np. z pieczonymi kartofelkami lub kremowym piure.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Piersi z kaczki z klementynkami: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Piersi z kaczki z klementynkami przepisy:

  • Piersi z kaczki z miodem i zielonym pieprzem
    Paski kaczej piersi w lepkim, miodowym sosie z ziarenkami zielonego pieprzu. Doskonała i błyskawiczna kolacja w sytuacji, kiedy nie bardzo wiemy, co tym gościom dać... Do kaczki pasują wszelkie zielone warzywa (brokuły, zielona fasolka, bób, paksoi...) i właściwie każdy węglowodanowy dodatek: ryż (świetny jest brązowy), chiński makaron jajeczny, piure ziemniaczane, smażone kartofelki.
  • Sałata z piersią kaczki
    Doskonały letni lunch lub przystawka przed grillową kolacją. Piersi kaczki pieczemy w piekarniku lub nad węglami, zaś po upieczeniu kroimy w plastry i podajemy na mieszanej sałacie skropionej ciekawą odmianą sosu vinaigrette.
  • Kaczka na patyczkach
    Naprawdę znakomite małe szaszłyczki z piersi kaczki, posypane zrumienionym sezamem. Bardzo dobre na przystawkę, na przykład z jakąś azjatycką sałatką (*!*1845*!*). Równie dobrze sprawdzają się jako ciepła zakąska na stojących przyjęciach, trzeba tylko podać jakiś słodko-kwaśny sos do maczania.
  • Piersi z kaczki z zielonym pieprzem (i odrobiną whisky)
    Różowe w środku piersi z kaczki na sosie grzybowym, z wytrawnym dodatkiem zielonego pieprzu... Pyszne, jesienne danie - najlepsze z tortem z ziemniaków lub niemieckimi kluseczkami.
  • Biała Dama z klementynkami
    Biała Dama, czyli Dame Blanche, to sztandarowy deser lodowy Belgii. Dama ta naprawdę nie jest wcale monochromatyczna, gdyż jej waniliową biel spowija czarny szal czekoladowego sosu. Wersja z klementynkami jest zdecydowanie wieczorowa...




Podziel się linkiem:


Komentarze: