Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Piersi-z-kaczki-z-klementynkami

Piersi z kaczki z klementynkami

Pierś z kaczki zawsze jest daniem eleganckim, właściwie nie wiem, dlaczego. Ale to dobrze, bo robi się ją łatwo i szybko, a podać ją można nawet wytwornym gościom. Klementynki (zamiast nieco już banalnych w tym zestawie pomarańczy) dodają blasku zarówno w smaku, jak i wyglądzie dania.

Rodzaj dania: Danie główne mięsne

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: średnio trudna

Składniki:
10 klementynek
6 małych piersi z kaczki
3 łyżki likieru Grand Marnier
6 łyżek płynnego miodu
3 łyżki dobrego octu winnego
2 łyżki octu balsamico

Opis przyrządzania:
Klementynki starannie myjemy i osuszamy. Z 4 klementynek ścinamy cienko skórkę i wyciskamy sok. Skórkę kroimy w cienkie paseczki i wkładamy do małego rondelka, wlewamy 100 ml wody i dodajemy 4 łyżki miodu. Mieszamy i gotujemy na maleńkim ogniu przez 10 minut, co jakis czas mieszając. Piersi z kaczki myjemy i starannie osuszamy papierowym ręcznikiem. Skórkę wraz z tłuszczem nacinamy ostrym nożem w skośną kratkę - dzięki temu tłuszcz łatwiej się wytopi, mięso będzie soczyste, a skórka chrupka. Mięso nacieramy solą i pieprzem. Wyciśnięty z klementynek sok mieszamy z 2 łyżkami płynnego miodu i 3 łyżkami dobrego octu winnego. Polewamy piersi kaczki z obu stron i zostawiamy na pół godziny w chłodzie do zamarynowania. W tym czasie obieramy pozostałe 6 klementynek ze skórki i filetujemy, czyli wycinamy bardzo ostrym nożem segmenty owoców spomiędzy białych membran. Dużą patelnię teflonową stawiamy na średnim ogniu i dobrze ją rozgrzewamy. Piersi z kaczki odsączamy z marynaty, ale jej nie wylewamy. Na gorącą patelnię kładziemy piersi kaczki, skórą do dołu. Smażymy mięso przez 10 minut, odlewając z patelni tłuszcz w miarę, jak się wytapia. Odwracamy kaczkę - najlepiej szczypcami lub łopatką kuchenną, żeby nie nakłuwać mięsa widelcem. Zmniejszamy ogień i smażymy mięso kolejne 10 minut. Usmażone mięso przekładamy na ogrzany półmisek i przykrywamy folią aluminiową. Odstawiamy w ciepłe miejsce, żeby kaczka odpoczęła, ale nie wystygła. Na patelnię wlewamy pozostawioną marynatę, 3 łyżki likieru Grand Marnier i 2 łyżki octu balsamico. Zagotowujemy. Dodajemy wyfiletowane cząstki klementynek i skórkę razem z syropem, w którym się gotowała. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy na sporym ogniu przez 2 miuty, zeskrobując przywarty do patelni sos od smażenia mięsa. Piersi z kaczki kroimy w plastry, kładziemy na ogrzanych talerzach. Obok kładziemy cząstki klementynek i polewamy wszystko sosem. Podajemy natychmiast, np. z pieczonymi kartofelkami lub kremowym piure.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024