Czasem trzeba zjeść coś delikatnego, w pastelowej kolorystyce. Biała pierś kurczacza, kremowy sos z zielonymi akcentami...
Kraj pochodzenia: Francja
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: średnio trudna
Składniki:
Pierś z kury w sosie estragonowym - Opis przyrządzania:
Piersi z kurczaka myjemy i czyścimy z ewentualnego tłuszczu i chrząstek. Wkładamy do garnka, dolewamy wino i tyle wody, by mięso było przykryte. Solimy. Z pęczka estragonu obrywamy listki. Łodyżki dodajemy do garnka. Garnek stawiamy na ogniu i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy kurczaka tak, by płyn ledwo bąbelkował, przez 10 minut, aż mięso będzie ugotowane. Zdejmujemy z ognia. Do stabilnej miski z gładko zaokrąglonym dnem wkładamy żółtka. Dodajemy szczyptę soli i starannie mieszamy. Zaczynamy ukręcać majonez: w jednej ręce trzymamy ręczny mikser, a w drugiej miarkę z olejem. Dolewamy kroplę oleju - DOSŁOWNIE - i miksujemy na małych obrotach, aż olej całkowicie wymiesza się z żółtkami. Dolewamy następną kroplę i znów starannie mieszamy. Każdą następną kroplę dolewamy dopiero wtedy, gdy poprzednia jest doskonale wymieszana z żółtkami. Kiedy sos zacznie gęstnieć, dolewamy ocet estragonowy. Starannie miksujemy. Teraz możemy zacząć dolewać olej już nie po kropli, a cienkim strumyczkiem, cały czas miksując. Do ukręconego majonezu dolewamy łyżkę-dwie płynu od gotowania kurczaka, żeby konsystencja była bardziej płynna. Doprawiamy do smaku solą i ewentualnie octem estragonowym. Listki estragonu siekamy i dodajemy do sosu. Kurczaka wyjmujemy z garnka i kroimy w skośne plastry. Mieszamy z sosem estragonowym. Podajemy z grzankami i jakimś zielonym warzywem, np. plastrami ogórka lub zielonym szparagami.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: mięsna
Kiedy przygotować Pierś z kury w sosie estragonowym: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | Grudzień 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Śr | Czw | Pią | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |