Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Piers-z-kury-w-sosie-estragonowym

Pierś z kury w sosie estragonowym

Czasem trzeba zjeść coś delikatnego, w pastelowej kolorystyce. Biała pierś kurczacza, kremowy sos z zielonymi akcentami...

Rodzaj dania: Małe danie

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: średnio trudna

Składniki:
4 pojedyncze piersi z kurczaka bez skóry
200 ml białego wytrawnego wina
pęczek świeżego estragonu
2 surowe żółtka
szklanka oleju z orzeszków ziemnych (lub pestek z winogron)
łyżka octu estragonowego

Opis przyrządzania:
Piersi z kurczaka myjemy i czyścimy z ewentualnego tłuszczu i chrząstek. Wkładamy do garnka, dolewamy wino i tyle wody, by mięso było przykryte. Solimy. Z pęczka estragonu obrywamy listki. Łodyżki dodajemy do garnka. Garnek stawiamy na ogniu i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy kurczaka tak, by płyn ledwo bąbelkował, przez 10 minut, aż mięso będzie ugotowane. Zdejmujemy z ognia. Do stabilnej miski z gładko zaokrąglonym dnem wkładamy żółtka. Dodajemy szczyptę soli i starannie mieszamy. Zaczynamy ukręcać majonez: w jednej ręce trzymamy ręczny mikser, a w drugiej miarkę z olejem. Dolewamy kroplę oleju - DOSŁOWNIE - i miksujemy na małych obrotach, aż olej całkowicie wymiesza się z żółtkami. Dolewamy następną kroplę i znów starannie mieszamy. Każdą następną kroplę dolewamy dopiero wtedy, gdy poprzednia jest doskonale wymieszana z żółtkami. Kiedy sos zacznie gęstnieć, dolewamy ocet estragonowy. Starannie miksujemy. Teraz możemy zacząć dolewać olej już nie po kropli, a cienkim strumyczkiem, cały czas miksując. Do ukręconego majonezu dolewamy łyżkę-dwie płynu od gotowania kurczaka, żeby konsystencja była bardziej płynna. Doprawiamy do smaku solą i ewentualnie octem estragonowym. Listki estragonu siekamy i dodajemy do sosu. Kurczaka wyjmujemy z garnka i kroimy w skośne plastry. Mieszamy z sosem estragonowym. Podajemy z grzankami i jakimś zielonym warzywem, np. plastrami ogórka lub zielonym szparagami.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Podobne przepisy:

PieceOfCake © 2008-2024