W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Pierś kaczki w sosie hoisin

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne mięsne

Pierś kaczki w sosie hoisin

Pachnąca Dalekim Wschodem, różowa w środku pierś kaczki, w ciemnej glazurze sosu hoisin. Podajemy z makaronem sojowym i niby-azjatycką sałatką z rzodkiewką (patrz przepis).

Kraj pochodzenia: Chiny

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 4 piersi z kaczki
  • 6 łyżek sosu hoisin
  • 2 łyżeczki przyprawy "5 smaków"
  • 4 łyżeczki oleju sezamowego
  • 2 łyżeczki ziaren sezamu

Pierś kaczki w sosie hoisin - Opis przyrządzania:

Piersi kaczki myjemy w zimnej wodzie i usuwamy resztki ścięgien. Bardzo ostrym nożem nacinamy skórkę w skośną kratkę. W misce mieszamy sos hoisin i przyprawę "5 smaków". Wkładamy piersi skórką do dołu i marynujemy 10 minut, po czym mięso odracamy i marynujemy jeszcze 5 minut. Dużą i ciężką patelnię stawiamy na ogniu. Wlewamy olej sezamowy i wkładamy otrząśniętą z marynaty kaczkę skórką do patelni. Smażymy na sporym ogniu przez 7 minut, aż skórka będzie ciemnozłota i chrupiąca. Mięso odwracamy, ogień zmniejszamy i smażymy kolejne 10 minut, podlewając marynatą. Usmażone mięso zdejmujemy z patelni i trzymamy 5 minut w cieple. W tym czasie podpiekamy ziarna sezamu na suchej patelni na złoty kolor. Kaczkę kroimy diagonalnie w plastry o grubości 1 cm. Posypujemy ziarnem sezamowym i podajemy natychmiast.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Pierś kaczki w sosie hoisin: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Pierś kaczki w sosie hoisin przepisy:

  • Piersi z kaczki z zielonym pieprzem (i odrobiną whisky)
    Różowe w środku piersi z kaczki na sosie grzybowym, z wytrawnym dodatkiem zielonego pieprzu... Pyszne, jesienne danie - najlepsze z tortem z ziemniaków lub niemieckimi kluseczkami.
  • Piersi z kaczki z klementynkami
    Pierś z kaczki zawsze jest daniem eleganckim, właściwie nie wiem, dlaczego. Ale to dobrze, bo robi się ją łatwo i szybko, a podać ją można nawet wytwornym gościom. Klementynki (zamiast nieco już banalnych w tym zestawie pomarańczy) dodają blasku zarówno w smaku, jak i wyglądzie dania.
  • Kaczka na patyczkach
    Naprawdę znakomite małe szaszłyczki z piersi kaczki, posypane zrumienionym sezamem. Bardzo dobre na przystawkę, na przykład z jakąś azjatycką sałatką (*!*1845*!*). Równie dobrze sprawdzają się jako ciepła zakąska na stojących przyjęciach, trzeba tylko podać jakiś słodko-kwaśny sos do maczania.
  • Żeberka po chińsku
    Smaczne mięsko pachnące egzotycznie przyprawą "5 smaków". Podajemy z ryżem i zielonymi, gotowanymi na parze warzywami.
  • Piersi z kaczki z miodem i zielonym pieprzem
    Paski kaczej piersi w lepkim, miodowym sosie z ziarenkami zielonego pieprzu. Doskonała i błyskawiczna kolacja w sytuacji, kiedy nie bardzo wiemy, co tym gościom dać... Do kaczki pasują wszelkie zielone warzywa (brokuły, zielona fasolka, bób, paksoi...) i właściwie każdy węglowodanowy dodatek: ryż (świetny jest brązowy), chiński makaron jajeczny, piure ziemniaczane, smażone kartofelki.




Podziel się linkiem:


Komentarze: