Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Piers-kaczki-w-sosie-hoisin

Pierś kaczki w sosie hoisin

Pachnąca Dalekim Wschodem, różowa w środku pierś kaczki, w ciemnej glazurze sosu hoisin. Podajemy z makaronem sojowym i niby-azjatycką sałatką z rzodkiewką (patrz przepis).

Rodzaj dania: Danie główne mięsne

Kraj pochodzenia: Chiny

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
4 piersi z kaczki
6 łyżek sosu hoisin
2 łyżeczki przyprawy "5 smaków"
4 łyżeczki oleju sezamowego
2 łyżeczki ziaren sezamu

Opis przyrządzania:
Piersi kaczki myjemy w zimnej wodzie i usuwamy resztki ścięgien. Bardzo ostrym nożem nacinamy skórkę w skośną kratkę. W misce mieszamy sos hoisin i przyprawę "5 smaków". Wkładamy piersi skórką do dołu i marynujemy 10 minut, po czym mięso odracamy i marynujemy jeszcze 5 minut. Dużą i ciężką patelnię stawiamy na ogniu. Wlewamy olej sezamowy i wkładamy otrząśniętą z marynaty kaczkę skórką do patelni. Smażymy na sporym ogniu przez 7 minut, aż skórka będzie ciemnozłota i chrupiąca. Mięso odwracamy, ogień zmniejszamy i smażymy kolejne 10 minut, podlewając marynatą. Usmażone mięso zdejmujemy z patelni i trzymamy 5 minut w cieple. W tym czasie podpiekamy ziarna sezamu na suchej patelni na złoty kolor. Kaczkę kroimy diagonalnie w plastry o grubości 1 cm. Posypujemy ziarnem sezamowym i podajemy natychmiast.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024