Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Pierniczki-najlepsze-jakie-znam

Pierniczki (najlepsze, jakie znam)

Nazwa mówi sama za siebie - to naprawdę najlepsze pierniczki, jakie znam, a w mojej rodzinie tradycja pieczenia pierniczków jest długa. Ciasto świetnie się przechowuje, można je cienko rozwałkować i nie lepi się do wałka. Gotowe pierniczki można przechowywać miesiącami w metalowej zamykanej puszce.

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia: Polska

Liczba porcji: 0

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
3 jajka
500 g (1/2 kg) cukru
500 g (1/2 kg) miodu
200 g masła
2 torebki przyprawy do pierników
1 kg mąki
1/2 torebki proszku do pieczenia
łyżeczka sody oczyszczonej
mąka do wałkowania

Opis przyrządzania:
Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier i ubijamy, aż cukier się rozpuści. Można je ubić na parze albo dość długo (jakieś 20 minut) mikserem w misce.
Do garnka wkładamy miód i podgrzewamy na małym ogniu do rozpuszczenia.
Dodajemy masło i przyprawę do pierników. Czekamy, aż masło się rozpuści i dobrze mieszamy.
Garnek zdejmujemy z ognia i odstawiamy, żeby masa miodowo-maślana przestygła.
Mąkę wsypujemy do dużej miski, dodajemy proszek do pieczenia, wlewamy jajka z cukrem i ostudzony miód z masłem.
Sodę rozpuszczamy w łyżce wody, dodajemy do miski.
Wszystko razem mieszamy na gładkie ciasto.
Czystą miskę wysypujemy mąką, wkładamy ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w chłodne miejsce, może być na kilka dni lub tygodni - ciasto się nie psuje, wręcz przeciwnie, dojrzewa.
Kiedy już zdecydujemy się na pieczenie pierniczków, nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Kilka blach do ciasteczek wykładamy papierem do pieczenia.
Odrywamy po kawałku ciasto, cienko wałkujemy, podsypując mąką. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy, co chcemy, układamy na blaszkach i pieczemy w nagrzanym piekarniku. Uważamy, żeby się nie spiekły (wystarcza 10 minut).
Gotowe pierniczki przekładamy na metalową kratkę i odstawiamy do wystygnięcia.
Zimne pierniczki lukrujemy lub nie, jeśli lukrujemy, to i ozdabiamy kolorowymi różnościami - lub nie.
Przechowujemy w szczelnie zamykanej puszce lub pudełku.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: tradycyjna

Podobne przepisy:

PieceOfCake © 2008-2024