Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Pieczony-kalafior
Pieczony kalafior
Nawet najbardziej zagorzały przeciwnik kalafiorów zmieni zdanie, gdy spróbuje tej orzechowej w smaku, pikantnej jarzynki.
Rodzaj dania: Dodatek
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
kalafior
oliwa z oliwek
Opis przyrządzania:
Ładny, biały i zwarty kalafior dzielimy na różyczki. Starannie płuczemy na durszlaku i osączamy. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Kalafior wykładamy na blachę, polewamy 2 łyżkami oliwy z oliwek, solimy i - oczywiście - pieprzymy do smaku. Mieszamy, żeby oliwa i przyprawy równomiernie się rozłożyły i rozkładamy kalafior pojedynczą warstwą. Wstawiamy blachę na środkową półkę do piekarnika i pieczemy, co jakiś czas mieszając, aż kalafior będzie miękki i zacznie się przyrumieniać - jakieś pół godziny, może trochę więcej. Podajemy na gorąco lub w temperaturze pokojowej.
Temperatura podawania:ciepła
Główny składnik: warzywa
Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024