W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

JesteÅ› w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Pieczone ziemniaki z kremem z fety

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Danie główne

Pieczone ziemniaki z kremem z fety

Gorące ziemniaki z przypieczoną skórką, nadziane zimnym kremem z fety i masy ziół - danie proste (choć na ziemniaki trzeba chwilę poczekać, żeby dobrze się upiekły), pyszne i bezpretensjonalne.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 4 duże pieczone ziemniaki
  • 200 g sera feta
  • oliwa z oliwek
  • 2 Å‚yżki gÄ™stej Å›mietany
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 cebulki dymki
  • maÅ‚y pÄ™czek Å›wieżej miÄ™ty
  • maÅ‚y pÄ™czek natki pietruszki

Pieczone ziemniaki z kremem z fety - Opis przyrzÄ…dzania:

W czasie, kiedy ziemniaki siedzą w piekarniku, robimy krem: fetę rozkruszamy, dolewamy 3 łyżki oliwy, śmietanę i sok z cytryny. Miksujemy ręcznym mikserem na gładką masę. Dymkę, miętę i natkę myjemy, otrząsamy z wody i drobno siekamy. Dodajemy do kremu z fety i starannie mieszamy. Doprawiamy do smaku pieprzem, feta jest słona i solić dodatkowo nie ma potrzeby. Do momentu podania trzymamy krem w lodówce. Kiedy ziemniaki będą miękkie, a skórka chrupka, wyjmujemy je z piekarnika. Każdy ziemniak kroimy wzdłuż na pół. Na każdej połówce kładziemy łyżkę kremu z fety i natychmiast podajemy - miska zielonej sałaty jako dodatek na pewno nie zaszkodzi.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Pieczone ziemniaki z kremem z fety: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: