Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Pieczone-ziemniaki-z-kremem-z-fety
Pieczone ziemniaki z kremem z fety
Gorące ziemniaki z przypieczoną skórką, nadziane zimnym kremem z fety i masy ziół - danie proste (choć na ziemniaki trzeba chwilę poczekać, żeby dobrze się upiekły), pyszne i bezpretensjonalne.
Rodzaj dania: Danie główne
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
4 duże pieczone ziemniaki
200 g sera feta
oliwa z oliwek
2 łyżki gęstej śmietany
sok z 1/2 cytryny
2 cebulki dymki
mały pęczek świeżej mięty
mały pęczek natki pietruszki
Opis przyrządzania:
W czasie, kiedy ziemniaki siedzą w piekarniku, robimy krem: fetę rozkruszamy, dolewamy 3 łyżki oliwy, śmietanę i sok z cytryny. Miksujemy ręcznym mikserem na gładką masę. Dymkę, miętę i natkę myjemy, otrząsamy z wody i drobno siekamy. Dodajemy do kremu z fety i starannie mieszamy. Doprawiamy do smaku pieprzem, feta jest słona i solić dodatkowo nie ma potrzeby. Do momentu podania trzymamy krem w lodówce. Kiedy ziemniaki będą miękkie, a skórka chrupka, wyjmujemy je z piekarnika. Każdy ziemniak kroimy wzdłuż na pół. Na każdej połówce kładziemy łyżkę kremu z fety i natychmiast podajemy - miska zielonej sałaty jako dodatek na pewno nie zaszkodzi.
Temperatura podawania:ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024