W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Pieczone ziemniaki

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przepis podstawowy

Pieczone ziemniaki

Pieczone ziemniaki

Duże ziemniaki pieczone w piecu i nadziane czymś pysznym to doskonała kolacja lub niekrępująca przekąska. Pieczemy tylko mączyste ziemniaki, te o zwartym miąższu nie będą tak dobre.

Kraj pochodzenia: Kraje anglosaskie

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 4 duże i mączyste ziemniaki równej wielkości

Pieczone ziemniaki - Opis przyrządzania:

Ziemniaki szorujemy pod strumieniem zimnej wody i osuszamy ściereczką. Każdy ziemniak nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Ziemniaki układamy na ruszcie w nagrzanym piekarniku i pieczemy około półtorej godziny (w zależności od wielkości) - aż ziemniaki będą miękkie, a skórka chrupka. Ziemniaki wyjmujemy, kroimy wzdłuż na pół i nadziewamy według przepisu. Możemy też wydłubać środek i zrobić z niego znakomite piure ziemniaczane - wiele osób woli takie piure od tego z gotowanych ziemniaków.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Pieczone ziemniaki: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Pieczone ziemniaki przepisy:

  • Ziemniaczane placuszki z serem
    Bardzo dietetyczne te placuszki nie są... No, co robić. Możemy zrobić je malutkie i podać do drinków, albo ciut większe i dać na obiad, może z jakimś sosem (pomidorowym) lub ćwiartkami cytryny do wyciskania. I jakąś zieleniną dla uciszenia wyrzutów sumienia.
  • Krem z selera z tymiankiem
    Seler korzeniowy to moje ulubione zimowe warzywo - nieatrakcyjne z wyglądu, a pełne smaku. Niestety zazwyczaj kończy w garnku z rosołem, jako element niezbędnej w tym kontekście włoszczyzny. A szkoda, bo niewiele trzeba, żeby zagrał główną rolę - o, jak w tej zupie, na przykład!
  • Spaghetti z fasolką, ziemniakami i pesto
    Klasyczny sposób podawania makaronu z zielonym sosem pesto - to naprawdę świetne, satysfakcjonujące pod każdym względem danie.
  • Pieczone warzywa z indyjskimi przyprawami
    Pieczone w piecu warzywa korzeniowe przyprawiamy pachnącą mieszanką przypraw typowych dla kuchni indyjskiej. Idealny dodatek do pieczonej jagnięciny, kurczaka z rożna lub białej ryby z rusztu.
  • Ziemniaki biednego człowieka
    Najprostsza wersja popularnej na południu Hiszpanii tapa. Doskonała do podjadania. Zupełnie nieortodoksyjnie możemy te ziemniaki podać jako oryginalny dodatek do np. pieczonej kiełbasy.




Podziel się linkiem:


Komentarze: