W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Pieczone papryki

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przepis podstawowy

Pieczone papryki

Pieczone papryki

Najlepszy sposób na obranie papryki ze skórki.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: dowolna

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • papryka

Pieczone papryki - Opis przyrządzania:

Piekarnik rozgrzewamy do 230 stopni lub włączamy opiekacz. Strąki papryki kroimy wzdłuż na pół, usuwamy gniazda nasienne i ogonki. Kładziemy połówki papryk na blasze skórką do góry i wsuwamy do piekarnika. Kiedy skórka zbrązowieje i zacznie gdzieniegdzie się przypalać, wyjmujemy paprykę z piekarnika i wkładamy ją, gorącą, do plastikowych torebek. Torebki zawiązujemy i zostawiamy paprykę do wystygnięcia. Para oddzieli skórkę od upieczonego miąższu tak, że łatwo będzie ją zdjąć. Możemy skórkę zdejmować pod strumieniem bieżącej wody. Papryki możemy opiekać również na ruszcie ogrodowego grilla, skórką do węgli. Będzie miała dodatkowy dymny posmak.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Pieczone papryki: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Pieczone papryki przepisy:

  • Spaghetti z z Sycylii
    Makaron końca lata: z bakłażanem, papryką, pomidorami.
  • Ajvar (pasta z papryki i bakłażanów) Ajvar (pasta z papryki i bakłażanów)
    Niezwykle popularna na całych Bałkanach pasta o jaskrawopomarańczowym kolorze. Doskonała do mięsa z grilla, szczególnie rozmaitych kiełbasek i kotlecików, doprawionych szczodrze czosnkiem.
  • Pieczone papryki z kaparami
    Kolorowa warzywna przystawka o śródziemnomorskich korzeniach. Podajemy z dużą ilością świeżej bagietki do maczania w sosie.
  • Dżem z chilli i czosnku Dżem z chilli i czosnku
    Znakomity azjatycki sos-dżem o dobrze wyważonych proporcjach słodkiego, kwaśnego i ostrego. Od kilku lat robię ten sos w większych ilościach, gdyż mam szczęście spędzać lato w okolicach Przysuchy - w regionie upraw papryki. Sos zachowuje swoją moc i piękny kolor przez całą zimę, a podaję go do różnych mięs i ryb z patelni grillowej (świetny z tuńczykiem!), jako dodatek do deski serów, a także - rozprowadzony sosem sojowym, olejem sezamowym i odrobiną sosu rybnego - jako sos do maczania azjatyckich nadziewanych naleśników ryżowych (spring rolls).
  • Chłodnik z awokado z łososiem
    Oryginalna i bardzo smaczna zupa, którą możemy podać na lunch lub rozpoczęcie eleganckiego letniego obiadu.




Podziel się linkiem:


Komentarze: