Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Pieczone-papryki

Pieczone papryki

Najlepszy sposób na obranie papryki ze skórki.

Rodzaj dania: Przepis podstawowy

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: dowolna

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
papryka

Opis przyrządzania:
Piekarnik rozgrzewamy do 230 stopni lub włączamy opiekacz. Strąki papryki kroimy wzdłuż na pół, usuwamy gniazda nasienne i ogonki. Kładziemy połówki papryk na blasze skórką do góry i wsuwamy do piekarnika. Kiedy skórka zbrązowieje i zacznie gdzieniegdzie się przypalać, wyjmujemy paprykę z piekarnika i wkładamy ją, gorącą, do plastikowych torebek. Torebki zawiązujemy i zostawiamy paprykę do wystygnięcia. Para oddzieli skórkę od upieczonego miąższu tak, że łatwo będzie ją zdjąć. Możemy skórkę zdejmować pod strumieniem bieżącej wody. Papryki możemy opiekać również na ruszcie ogrodowego grilla, skórką do węgli. Będzie miała dodatkowy dymny posmak.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024