Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Pieczone-cebule-z-parmezanem

Pieczone cebule z parmezanem

Bardzo smaczny, słodko-słony dodatek do mięsa, np. schabu pieczonego w mleku lub do kurczaka z chilli. Można też cebulki potraktować jako samodzielne danie lub "garnitur" do risotto.

Rodzaj dania: Dodatek

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4-8

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
4 spore słodkie cebule
oliwa z oliwek
125 g świeżo startego parmezanu
2 łyżki orzeszków piniowych

Opis przyrządzania:
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Cebule obieramy i kroimy horyzontalnie na pół. układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko solimy, skrapiamy oliwą - jakieś 2 łyżki - i wstawiamy do piekarnika na pół godziny. Po tym czasie przewracamy cebulę na drugą stronę i pieczemy jeszcze kwadrans. Cebule powinny być miękkie i zacząć się przyrumieniać. Posypujemy startym parmezanem i pieczemy jeszcze chwilę, aż i parmezan zacznie się rumienić. W czasie, gdy cebule siedzą w piecyku, podpiekamy orzeszki piniowe na suchej patelni, cały czas mieszając, na złoty kolor. Upieczone cebule przekładamy na półmisek. Polewamy 2 łyżkami oliwy i posypujemy orzeszkami. Podajemy na gorąco lub na ciepło.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024