W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Pieczone buraczki z kozim serem

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przystawka

Pieczone buraczki z kozim serem

Małe, słodkie buraczki z lekko kwaskowatym kozim serem, polane oliwą, podane na ciepło... Doskonała zakąska przed daniami z ogrodowego grilla.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 20 malutkich buraczków z młodymi listkami
  • oliwa z oliwek
  • łyżeczka ziaren kminu rzymskiego
  • 200 g koziego zwartego twarogu
  • młode listki różnych gatunków sałaty

Pieczone buraczki z kozim serem - Opis przyrządzania:

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Buraczkom obrywamy listki, ale nie wyrzucamy. Buraczki starannie szorujemy szczoteczką pod strumieniem zimnej wody, po czym osuszamy i układamy w żaroodpornym naczyniu tak, by miały sporo miejsca. Na patelence rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek. wrzucamy kmin rzymski i podgrzewamy, aż zacznie strzelać. Oliwą polewamy buraczki, mieszamy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na jakieś pół godziny - aż będą miękkie i lekko skarmelizowane. Kozi twaróg rozkruszamy widelcem. Listki sałaty i odłożone listki buraczków starannie płuczemy, osuszamy i układamy na białym (bo tak najładniej) półmisku. Upieczone buraki solimy grubą solą i przekładamy na półmisek z sałatą. Posypujemy kozim twarogiem. Podajemy na ciepło, z dodatkową oliwą do polewania i świeżym chlebkiem.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Pieczone buraczki z kozim serem: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Pieczone buraczki z kozim serem przepisy:

  • Sałatka z młodych buraczków z dobrym sosem Sałatka z młodych buraczków z dobrym sosem
    Tak, wiem, wiem. Powtarzam się. Przynudzam. To już piąta sałatka z buraczków z serem w PieceOfCake! Ale jak widzę na targu te nieduże buraczki z botwinką, takie ozdobne, młodziutkie, kuszące, to nie potrafię się powstrzymać i kupuję. Z botwinki robię chłodnik lub... tak, właśnie botwinkę, po czym zostają te piękne buraczki, z którymi coś trzeba zrobić. Coś? Konkretnie sałatkę!
  • Pieczone buraczki z fetą
    Współczesna wariacja na temat odwiecznie uznanej kombinacji słodkich buraków i słonej fety. Niekoniecznie przystawka dla tradycyjnej teściowej, ale przyjaciele bywali po świecie powinni być zachwyceni!
  • Wiosenne buraczki
    Lekko włoski sposób na młode, słodkie buraczki.
  • Ciasto francuskie z kozim serem Ciasto francuskie z kozim serem
    Wielokrotnie próbowany przepis - robiłam te ciastka to na przystawkę, to jako pogryzkę do wina. Dodatek jagód na pewno nie jest typowy, ale miło czasem zabłysnąć, choćby w Walentynki. Bardziej tradycyjnym dodatkiem - i równie pysznym - będą świeże żurawiny.
  • Ciepła sałatka z pieczonych buraczków
    Pieczone buraki mają znacznie bardziej skoncentrowany smak, niż gotowane w wodzie. Połączenie ich słodkiego smaku ze słoną fetą i czosnkiem jest bardzo udane i doskonale znane w Grecji.




Podziel się linkiem:


Komentarze: