Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Pieczone-buraczki-z-kozim-serem

Pieczone buraczki z kozim serem

Małe, słodkie buraczki z lekko kwaskowatym kozim serem, polane oliwą, podane na ciepło... Doskonała zakąska przed daniami z ogrodowego grilla.

Rodzaj dania: Przystawka

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
20 malutkich buraczków z młodymi listkami
oliwa z oliwek
łyżeczka ziaren kminu rzymskiego
200 g koziego zwartego twarogu
młode listki różnych gatunków sałaty

Opis przyrządzania:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Buraczkom obrywamy listki, ale nie wyrzucamy. Buraczki starannie szorujemy szczoteczką pod strumieniem zimnej wody, po czym osuszamy i układamy w żaroodpornym naczyniu tak, by miały sporo miejsca. Na patelence rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek. wrzucamy kmin rzymski i podgrzewamy, aż zacznie strzelać. Oliwą polewamy buraczki, mieszamy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na jakieś pół godziny - aż będą miękkie i lekko skarmelizowane. Kozi twaróg rozkruszamy widelcem. Listki sałaty i odłożone listki buraczków starannie płuczemy, osuszamy i układamy na białym (bo tak najładniej) półmisku. Upieczone buraki solimy grubą solą i przekładamy na półmisek z sałatą. Posypujemy kozim twarogiem. Podajemy na ciepło, z dodatkową oliwą do polewania i świeżym chlebkiem.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024