Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Pieczone-buraczki-z-kozim-serem
Pieczone buraczki z kozim serem
Małe, słodkie buraczki z lekko kwaskowatym kozim serem, polane oliwą, podane na ciepło... Doskonała zakąska przed daniami z ogrodowego grilla.
Rodzaj dania: Przystawka
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
20 malutkich buraczków z młodymi listkami
oliwa z oliwek
łyżeczka ziaren kminu rzymskiego
200 g koziego zwartego twarogu
młode listki różnych gatunków sałaty
Opis przyrządzania:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Buraczkom obrywamy listki, ale nie wyrzucamy. Buraczki starannie szorujemy szczoteczką pod strumieniem zimnej wody, po czym osuszamy i układamy w żaroodpornym naczyniu tak, by miały sporo miejsca. Na patelence rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek. wrzucamy kmin rzymski i podgrzewamy, aż zacznie strzelać. Oliwą polewamy buraczki, mieszamy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na jakieś pół godziny - aż będą miękkie i lekko skarmelizowane. Kozi twaróg rozkruszamy widelcem. Listki sałaty i odłożone listki buraczków starannie płuczemy, osuszamy i układamy na białym (bo tak najładniej) półmisku. Upieczone buraki solimy grubą solą i przekładamy na półmisek z sałatą. Posypujemy kozim twarogiem. Podajemy na ciepło, z dodatkową oliwą do polewania i świeżym chlebkiem.
Temperatura podawania:ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024