W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Pieczeń z dzika

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne mięsne

Pieczeń z dzika

Sezon na dziczyznę w pełni, na eleganckie i świąteczne dania także. Ten akurat przepis jest belgijski, stąd ciemne piwo, którego używamy do pieczenia mięsa.

Kraj pochodzenia: Belgia

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 800 g mięsa z dzika na pieczeń
  • łyżka masła
  • łyżka jagód jałowca
  • 4 szalotki
  • 4 cebule
  • 2 grube plastry wędzonego boczku
  • 3 listki laurowe
  • butelka (330 ml) ciemnego belgijskiego piwa

Pieczeń z dzika - Opis przyrządzania:

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Mięso osmażamy na rozgrzanym maśle na złoto. Przekładamy do brytfanki, polewamy resztą masła z patelni, solimy i (pardon) pieprzymy. Jałowiec lekko rozgniatamy w moździerzu i posypujemy nim dzika. Szalotki i cebule obieramy; szalotki zostawiamy w całości, cebule kroimy na ćwiartki. Warzywami okładamy mięso. Z boczku odcinamy skórę, kroimy w pałeczki i posypujemy nimi cebule. Dodajemy listki laurowe. Polewamy mięso piwem i wstawiamy do piekarnika na 45 minut. Co jakiś czas polewamy mięso sosem od pieczenia, lub obracamy mięso w sosie. Upieczone mięso przekładamy na półmisek, przykrywamy folią aluminiową i trzymamy przez kilka minut w ciepłym miejscu. Odpoczęte mięso kroimy w plastry, ładnie układamy na półmisku i okładamy pieczoną cebulką. Podajemy z ziemniaczkami i pieczonymi jabłkami. Borówki obowiązkowe!

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Pieczeń z dzika: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Pieczeń z dzika przepisy:

  • Staroświecka pieczeń z sarny
    Niesłychanie proste danie, idealne wręcz dla gości, bo robi się niemal samo. Sarnina jest mięsem ciemnym, chudym i bardzo smacznym, o lekkim, nie przytłaczającym posmaku dziczyzny. Sos powstały przy duszeniu zaprawiamy mąką i - ewentualnie - śmietaną. Plastry pieczeni podajemy z kluseczkami (na przykład spaetzle), borówkami lub żurawinami i jakimś warzywnym (dynia, fasolka, kapusta) lub owocowym (gruszki w winie lub pieczone jabłka) dodatkiem. Uczta!
  • Pieczeń wołowa duszona Neli Rubinstein (z modyfikacjami)
    U mnie w domu taka pieczeń nazywała się "na dziko", a mięso przed duszeniem nacierane było rozgniecionymi ziarenkami jałowca, co pozwoliłam sobie uwzględnić w modyfikacjach. Sos podajemy albo jak jest, albo też miksujemy go i podprawiamy kwaśną gęstą śmietaną.
  • Tymiankowy kurczak z czosnkiem
    Miły i bezproblemowy sposób na szybką, lekką kolację - piersi z kurczaka po upieczeniu podajemy na sałacie, podczas gdy sos od pieczenia wystąpi w roli dressingu. Jeśli komuś konieczne potrzebne są jeszcze węglowodany, to kawałek chrupiącej bagietki lub tabbouleh będą tu całkiem na miejscu
  • Polędwiczki wieprzowe z pomarańczami i miodem
    Jeszcze jeden sposób na zużytkowanie nadmiaru zimowych owoców - soczyste polędwiczki w lepkim słodko-kwaśnym sosie są znakomite, zwłaszcza z domowymi krokiecikami z ziemniaków. Chociaż, jak się tak zastanowić, to *!*2610*!* też byłyby niezłe...
  • Pasztet z wątróbek i szalotek
    Delikatny i smaczny kremowy pasztet do smarowania kawałków ciepłych grzanek. Dobra "gościowa" przystawka.




Podziel się linkiem:


Komentarze: