Sezon na dziczyznę w pełni, na eleganckie i świąteczne dania także. Ten akurat przepis jest belgijski, stąd ciemne piwo, którego używamy do pieczenia mięsa.
Kraj pochodzenia: Belgia
Liczba porcji: 4-6
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Pieczeń z dzika - Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Mięso osmażamy na rozgrzanym maśle na złoto. Przekładamy do brytfanki, polewamy resztą masła z patelni, solimy i (pardon) pieprzymy. Jałowiec lekko rozgniatamy w moździerzu i posypujemy nim dzika. Szalotki i cebule obieramy; szalotki zostawiamy w całości, cebule kroimy na ćwiartki. Warzywami okładamy mięso. Z boczku odcinamy skórę, kroimy w pałeczki i posypujemy nimi cebule. Dodajemy listki laurowe. Polewamy mięso piwem i wstawiamy do piekarnika na 45 minut. Co jakiś czas polewamy mięso sosem od pieczenia, lub obracamy mięso w sosie. Upieczone mięso przekładamy na półmisek, przykrywamy folią aluminiową i trzymamy przez kilka minut w ciepłym miejscu. Odpoczęte mięso kroimy w plastry, ładnie układamy na półmisku i okładamy pieczoną cebulką. Podajemy z ziemniaczkami i pieczonymi jabłkami. Borówki obowiązkowe!
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: mięsna
Kiedy przygotować Pieczeń z dzika: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: eleganckie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |