Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Pieczen-z-dzika

Pieczeń z dzika

Sezon na dziczyznę w pełni, na eleganckie i świąteczne dania także. Ten akurat przepis jest belgijski, stąd ciemne piwo, którego używamy do pieczenia mięsa.

Rodzaj dania: Danie główne mięsne

Kraj pochodzenia: Belgia

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
800 g mięsa z dzika na pieczeń
łyżka masła
łyżka jagód jałowca
4 szalotki
4 cebule
2 grube plastry wędzonego boczku
3 listki laurowe
butelka (330 ml) ciemnego belgijskiego piwa

Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Mięso osmażamy na rozgrzanym maśle na złoto. Przekładamy do brytfanki, polewamy resztą masła z patelni, solimy i (pardon) pieprzymy. Jałowiec lekko rozgniatamy w moździerzu i posypujemy nim dzika. Szalotki i cebule obieramy; szalotki zostawiamy w całości, cebule kroimy na ćwiartki. Warzywami okładamy mięso. Z boczku odcinamy skórę, kroimy w pałeczki i posypujemy nimi cebule. Dodajemy listki laurowe. Polewamy mięso piwem i wstawiamy do piekarnika na 45 minut. Co jakiś czas polewamy mięso sosem od pieczenia, lub obracamy mięso w sosie. Upieczone mięso przekładamy na półmisek, przykrywamy folią aluminiową i trzymamy przez kilka minut w ciepłym miejscu. Odpoczęte mięso kroimy w plastry, ładnie układamy na półmisku i okładamy pieczoną cebulką. Podajemy z ziemniaczkami i pieczonymi jabłkami. Borówki obowiązkowe!

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024