W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Pieczarki z czosnkiem

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Małe danie

Pieczarki z czosnkiem

Doskonałe podejście do zwykłych pieczarek. Nie da się ukryć, że tak przyrządzone grzybki najlepiej nadają się na zakąskę.

Kraj pochodzenia: Wielka Brytania

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 3/4 kg (750 g) pieczarek
  • 4 ząbki czosnku
  • 75 g wędzonego boczku
  • 100 g miękiszu chleba
  • cytryna
  • 3 łyżki siekanej natki
  • 2 czubate łyżki masła
  • oliwa z oliwek

Pieczarki z czosnkiem - Opis przyrządzania:

Pieczarki pozbawiamy ogonków, ocieramy ściereczką z ewentualnych paprochów. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Boczek kroimy w drobną kostkę. Miękisz chleba miksujemy w malakserze na drobne okruszki. Cytrynę szorujemy w gorącej wodzie i osuszamy. Skórkę ścieramy, a sok wyciskamy. Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i łyżkę masła. Dodajemy boczek, a gdy zacznie się rumienić, dodajemy czosnek i smażymy jeszcze chwilę. Wsypujemy chlebowe okruszki i smażymy, cały czas mieszając, przez kilka minut, aż się zarumienią i będą chrupiące. Zdejmujemy z ognia, dodajemy natkę i skórkę z cytryny. Mieszamy. Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i resztę masła, czyli czubatą łyżkę. Wkładamy pieczarki i smażymy na średnim ogniu, aż będą złote z obu stron. Solimy, pieprzymy (za przeproszeniem) i wlewamy trochę soku z cytryny. Mieszamy i przekładamy na ogrzany półmisek. Posypujemy czosnkowymi okruszkami i podajemy natychmiast.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować Pieczarki z czosnkiem: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Pieczarki z czosnkiem przepisy:

  • Tagliatetelle z pieczarkami Tagliatetelle z pieczarkami
    Treściwy makaron z kremowym pieczarkowym sosem. Przepis na szybką kolację - przygotowanie sosu trwa tyle, ile gotowanie makaronu.
  • Coq au vin czyli kura w winie Coq au vin czyli kura w winie
    Klasyk nad klasykami, sposób na starą i twardą kurę. Przepis pochodzi z Burgundii, ale taką kurę dusi się, jak Francja długa i szeroka, używając lokalnego wina (zawsze jednak dobrego).
  • Pieczarki z kolendrą
    Klasyczny grecki przepis na grzyby w delikatnej zalewie. Podajemy jako część półmiska z mezze.
  • Ciepła sałatka ze szpinaku z pieczarkami
    Bardzo przyjemna zimowa sałatka, dobra na przystawkę lub kolację (z kieliszkiem białego wina). A na dworze niech hula wiatr i sypie śnieg!
  • Zapiekanka updated
    Polska zapiekanka z lat 80. ubiegłego wieku podbiła Polaków, przetrwała zmianę systemu i trafiła nawet do Wikipedii, jako danie typowo polskie. Ta wersja jest "updated", gdyż zachowując składniki i zasady starej zapiekanki, podnosi ją na poziom godzien XXI wieku. Serdecznie polecam!




Podziel się linkiem:


Komentarze: