Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Pieczarki-z-czosnkiem

Pieczarki z czosnkiem

Doskonałe podejście do zwykłych pieczarek. Nie da się ukryć, że tak przyrządzone grzybki najlepiej nadają się na zakąskę.

Rodzaj dania: Małe danie

Kraj pochodzenia: Wielka Brytania

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
3/4 kg (750 g) pieczarek
4 ząbki czosnku
75 g wędzonego boczku
100 g miękiszu chleba
cytryna
3 łyżki siekanej natki
2 czubate łyżki masła
oliwa z oliwek

Opis przyrządzania:
Pieczarki pozbawiamy ogonków, ocieramy ściereczką z ewentualnych paprochów. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Boczek kroimy w drobną kostkę. Miękisz chleba miksujemy w malakserze na drobne okruszki. Cytrynę szorujemy w gorącej wodzie i osuszamy. Skórkę ścieramy, a sok wyciskamy. Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i łyżkę masła. Dodajemy boczek, a gdy zacznie się rumienić, dodajemy czosnek i smażymy jeszcze chwilę. Wsypujemy chlebowe okruszki i smażymy, cały czas mieszając, przez kilka minut, aż się zarumienią i będą chrupiące. Zdejmujemy z ognia, dodajemy natkę i skórkę z cytryny. Mieszamy. Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i resztę masła, czyli czubatą łyżkę. Wkładamy pieczarki i smażymy na średnim ogniu, aż będą złote z obu stron. Solimy, pieprzymy (za przeproszeniem) i wlewamy trochę soku z cytryny. Mieszamy i przekładamy na ogrzany półmisek. Posypujemy czosnkowymi okruszkami i podajemy natychmiast.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024