W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Pieczarki marynowane z chilli

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przystawka

Pieczarki marynowane z chilli

Znakomity sposób wykorzystania pieczarek - lekki, łatwy i przyjemny, nie wymaga gotowania jako takiego. Zamarynowane pieczarki podajemy jako element półmiska z antipasti misti lub jako lekką przystawkę przed śródziemnomorskim w charakterze obiadem. Dla tych, którzy nie mogą się już doczekać ulubionej letniej aktywności - takie pieczarki są znakomitym dodatkiem do rozmaitych mięs z grilla!

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6-8

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 750 g małych pieczarek
  • cytryna
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 2 długie czerwone papryczki chilli
  • 2 długie zielone papryczki chilli
  • 2 szklanki (1/2 litra) oliwy z oliwek (o niezbyt intensywnym smaku)
  • łyżka siekanej natki
  • łyżka siekanej świeżej kolendry

Pieczarki marynowane z chilli - Opis przyrządzania:

Pieczarki czyścimy z paprochów, wycierając je czystą, miękką ściereczką. Nóżki przycinamy tak, by były równe z brzegiem kapeluszy. Wkładamy grzybki do dużego słoja.
Cytrynę szorujemy w gorącej wodzie, wycieramy. Obieraczką do cytrusów ścinamy skórkę w cienkich, wąskich paseczkach. Wyciskamy sok.
Czosnek obieramy i drobno siekamy.
Papryczki (czerwone i zielone) myjemy, kroimy wzdłuż na pół, pozbawiamy ogonków i nasionek (to ostatnie opcjonalnie - jeśli chcemy mieć pieczarki naprawdę ostre, nasionka zostawiamy), drobno siekamy.
W dużej misce mieszamy skórkę z cytryny, sok z tejże, czosnek i siekane chilli z oliwą. Dodajemy szczyptę cukru i 2 łyżeczki soli, jeszcze raz mieszamy.
Zalewamy oliwą pieczarki, mieszamy, przykrywamy i wstawiamy do lodówki (lub odstawiamy w chłodne miejsce - tak lepiej) na co najmniej całą noc.
Przed podaniem odławiamy pieczarki z marynaty i mieszamy je z siekaną natką i kolendrą, po czym odstawiamy na godzinkę, by powróciły do temperatury pokojowej.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Pieczarki marynowane z chilli: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Pieczarki marynowane z chilli przepisy:

  • Jajka pieczone w miseczkach z szynki
    Zabawne danko na brunch - zamiast smażyć na patelni, pieczemy jajka w piekarniku, wbiwszy je uprzednio w miseczki zrobione z plastrów surowej szynki. Wyglądają naprawdę pięknie i wszystkim smakują - dzieci je uwielbiają! Trzeba tylko dobrze wysmarować foremki oliwą, żeby nie było potem problemów z wyjmowaniem jajek, które zawsze jakoś przeciekną przez szynkę i przykleją się do dna foremek...
  • "Mrówki włażące na drzewo", względnie "Mrówki na gałęzi"
    Czyż to nie poetyczna nazwa dla skromnego dania z mielonego mięsa i makaronu sojowego? Drobinki mięsa w sosie kleją się do makaronowych nitek i przypominają Chińczykom z Syczuanu mrówki wdrapujące się na gałęzie drzewa… Piękne. Jest to ulubione danie moich Dzieci, jedyne notabene, w którym z przyjemnością jedzą ostrą papryczkę! Pasta z czarnej fasoli (chizi jiang), potrzebna do zrobienia sosu, jest po prostu zmiksowaną soloną czarną fasolą, z dodatkiem sosu sojowego, cukru i różnych przypraw. Można ją bez problemów kupić w chińskich marketach.
  • Sałatka wiosenna z pieczarek
    W moich "czwartkowych warzywkach" były tak piękne pieczarki, że grzechem byłoby je smażyć, czy gotować. Zrobiłam więc tę prościutką, wiosenną sałatkę z jogurtowym sosem, żeby jakoś uczcić słońce i temperaturę powyżej 15 stopni...
  • Pieczarki z czosnkiem
    Doskonałe podejście do zwykłych pieczarek. Nie da się ukryć, że tak przyrządzone grzybki najlepiej nadają się na zakąskę.
  • Flan grzybowy z ziołami
    Nowe podejście do (zmęczonego już nieco) omletu z pieczarkami.


Podziel się linkiem:




Komentarze: