Znakomity sposób wykorzystania pieczarek - lekki, łatwy i przyjemny, nie wymaga gotowania jako takiego. Zamarynowane pieczarki podajemy jako element półmiska z antipasti misti lub jako lekką przystawkę przed śródziemnomorskim w charakterze obiadem. Dla tych, którzy nie mogą się już doczekać ulubionej letniej aktywności - takie pieczarki są znakomitym dodatkiem do rozmaitych mięs z grilla!
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 6-8
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Pieczarki marynowane z chilli - Opis przyrzÄ…dzania:
Pieczarki czyścimy z paprochów, wycierając je czystą, miękką ściereczką. Nóżki przycinamy tak, by były równe z brzegiem kapeluszy. Wkładamy grzybki do dużego słoja.
Cytrynę szorujemy w gorącej wodzie, wycieramy. Obieraczką do cytrusów ścinamy skórkę w cienkich, wąskich paseczkach. Wyciskamy sok.
Czosnek obieramy i drobno siekamy.
Papryczki (czerwone i zielone) myjemy, kroimy wzdłuż na pół, pozbawiamy ogonków i nasionek (to ostatnie opcjonalnie - jeśli chcemy mieć pieczarki naprawdę ostre, nasionka zostawiamy), drobno siekamy.
W dużej misce mieszamy skórkę z cytryny, sok z tejże, czosnek i siekane chilli z oliwą. Dodajemy szczyptę cukru i 2 łyżeczki soli, jeszcze raz mieszamy.
Zalewamy oliwą pieczarki, mieszamy, przykrywamy i wstawiamy do lodówki (lub odstawiamy w chłodne miejsce - tak lepiej) na co najmniej całą noc.
Przed podaniem odławiamy pieczarki z marynaty i mieszamy je z siekaną natką i kolendrą, po czym odstawiamy na godzinkę, by powróciły do temperatury pokojowej.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Pieczarki marynowane z chilli: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |