W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Pesto z pestek dyni

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Sosy

Pesto z pestek dyni

Jeszcze jedno pesto - smaczne i oryginalne, zaostrzone papryczką chilli. Podajemy jako sos do makaronu lub dodajemy do zupy - no cóż, najlepiej z dyni.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • pęczek świeżej kolendry
  • zielona papryczka chilli
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g obranych prażonych pestek dyni
  • oliwa z oliwek
  • 50 g świeżego tartego parmezanu

Pesto z pestek dyni - Opis przyrządzania:

Kolendrę myjemy, osuszamy i grubo siekamy.
Papryczkę kroimy wzdłuż na pół, usuwamy ogonek i pestki, myjemy, osuszamy i siekamy.
Czosnek obieramy i siekamy.
Do malaksera lub blendera wkładamy kolendrę, papryczkę, czosnek i pestki dyni. Miksujemy, dolewając 100 ml oliwy, aż powstanie gęsta pasta.
Pesto mieszamy z parmezanem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Przechowujemy w słoiczku - na wierzch dobrze nalać nieco oliwy, wówczas pesto nie będzie się psuło.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Pesto z pestek dyni: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku


Podobne do Pesto z pestek dyni przepisy:

  • Spaghetti dyniowe
    Ikona dietetyków - dynia makaronowa - z nie-tak-już-bardzo-dietetycznym pesto. Oryginalne jesienne danie.
  • Sos z kolendry do mięska z grilla
    Interesujących dodatków nigdy nie za wiele - miły sosik o meksykańskich korzeniach przyda się nam do polania grillowanej wołowiny lub kurczaka. Jeśli natomiast nie mamy w planach rozpalania grilla, sosem możemy polać filety z białej ryby przed zapieczeniem w piekarniku...
  • Dynia pieczona z chilli
    Dynia pieczona w piekarniku jest bardzo smaczna - nadmiar wody wyparowuje, a charakterystyczny smak się potęguje. W tym przepisie dynię przyostrzamy papryczkami chilli i rozmarynem.
  • Pyszna jesienna surówka
    Późne owoce i zimowa już w charakterze cykoria, a do tego smaczny, dyniowy sos - pasuje do każdego jesiennego dania.
  • Szermula (chermoula)
    Kanoniczna marynata krajów Maghrebu, używana przede wszystkim do marynowania ryb i owoców morza. Możemy także marynować w niej białe mięso (kurczak z szermulą jest doskonały) lub użyć do przyprawienia gotowych już dań z grilla lub patelni. Patrz: *!*3926*!*


Podziel się linkiem:




Komentarze: