Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Pesto-z-pestek-dyni

Pesto z pestek dyni

Jeszcze jedno pesto - smaczne i oryginalne, zaostrzone papryczką chilli. Podajemy jako sos do makaronu lub dodajemy do zupy - no cóż, najlepiej z dyni.

Rodzaj dania: Sosy

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
pęczek świeżej kolendry
zielona papryczka chilli
2 ząbki czosnku
50 g obranych prażonych pestek dyni
oliwa z oliwek
50 g świeżego tartego parmezanu

Opis przyrządzania:
Kolendrę myjemy, osuszamy i grubo siekamy.
Papryczkę kroimy wzdłuż na pół, usuwamy ogonek i pestki, myjemy, osuszamy i siekamy.
Czosnek obieramy i siekamy.
Do malaksera lub blendera wkładamy kolendrę, papryczkę, czosnek i pestki dyni. Miksujemy, dolewając 100 ml oliwy, aż powstanie gęsta pasta.
Pesto mieszamy z parmezanem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Przechowujemy w słoiczku - na wierzch dobrze nalać nieco oliwy, wówczas pesto nie będzie się psuło.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024