W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Penne z tuńczykiem i zielonym sosem

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne z makaronu, ryżu i kaszy

Penne z tuńczykiem i zielonym sosem

Smaczne, solidne danie, w 20 minut na stole. Zielony sos przyjemnie zaostrza łagodne połączenie makaronu i tuńczyka. Kilka listków zielonej sałaty skropionych cytryną i kieliszek białego wina (dla abstynentów woda z lodem i cytryną) będą odpowiednimi dodatkami.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 2

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 250 g (1/4 kg) penne
  • 200-gramowa puszka tuńczyka w oliwie
  • pęczek natki pietruszki
  • pęczek świeżej bazylii
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 fileciki z anchois
  • musztarda z Dijon
  • łyżka kaparów
  • cytryna

Penne z tuńczykiem i zielonym sosem - Opis przyrządzania:

Nastawiamy w dużym garnku osoloną wodę na makaron. Kiedy się zagotuje, wrzucamy penne i gotujemy al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W międzyczasie odsączamy tuńczyka, ale oliwę zachowujemy. Przekładamy do dużej miski i rozkruszamy widelcem na płatki. Robimy sos: do malaksera wrzucamy umytą i grubo posiekaną natkę, takąż bazylię, obrane ząbki czosnku, fileciki anchois i łyżeczkę musztardy z Dijon. Kapary płuczemy na sitku z zalewy i dodajemy do ziół w malakserze. Cytrynę szorujemy w gorącej wodzie, osuszamy i ścieramy z niej skórkę, zaś sok wyciskamy. Skórkę i sok dodajemy do malaksera, dolewamy 3 łyżki zostawionej oliwy od tuńczyka (jeśli nie ma aż tyle, dolewamy odpowiednią ilość oliwy z oliwek) i wszystko miksujemy na gęstą pastę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i mieszamy w misce z tuńczykiem. Makaron odcedzamy i wrzucamy do miski. Starannie mieszamy i natychmiast podajemy.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: makaron-kasza-ryż

Kiedy przygotować Penne z tuńczykiem i zielonym sosem: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Penne z tuńczykiem i zielonym sosem przepisy:




Podziel się linkiem:


Komentarze: