Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Penne-z-tunczykiem-i-zielonym-sosem

Penne z tuńczykiem i zielonym sosem

Smaczne, solidne danie, w 20 minut na stole. Zielony sos przyjemnie zaostrza łagodne połączenie makaronu i tuńczyka. Kilka listków zielonej sałaty skropionych cytryną i kieliszek białego wina (dla abstynentów woda z lodem i cytryną) będą odpowiednimi dodatkami.

Rodzaj dania: Danie główne z makaronu, ryżu i kaszy

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 2

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
250 g (1/4 kg) penne
200-gramowa puszka tuńczyka w oliwie
pęczek natki pietruszki
pęczek świeżej bazylii
2 ząbki czosnku
2 fileciki z anchois
musztarda z Dijon
łyżka kaparów
cytryna

Opis przyrządzania:
Nastawiamy w dużym garnku osoloną wodę na makaron. Kiedy się zagotuje, wrzucamy penne i gotujemy al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W międzyczasie odsączamy tuńczyka, ale oliwę zachowujemy. Przekładamy do dużej miski i rozkruszamy widelcem na płatki. Robimy sos: do malaksera wrzucamy umytą i grubo posiekaną natkę, takąż bazylię, obrane ząbki czosnku, fileciki anchois i łyżeczkę musztardy z Dijon. Kapary płuczemy na sitku z zalewy i dodajemy do ziół w malakserze. Cytrynę szorujemy w gorącej wodzie, osuszamy i ścieramy z niej skórkę, zaś sok wyciskamy. Skórkę i sok dodajemy do malaksera, dolewamy 3 łyżki zostawionej oliwy od tuńczyka (jeśli nie ma aż tyle, dolewamy odpowiednią ilość oliwy z oliwek) i wszystko miksujemy na gęstą pastę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i mieszamy w misce z tuńczykiem. Makaron odcedzamy i wrzucamy do miski. Starannie mieszamy i natychmiast podajemy.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: makaron-kasza-ryż

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024