Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Penne-z-pomidorami-i-Taleggio

Penne z pomidorami i Taleggio

Wspaniała letnia pasta, w której główną rolę odgrywają pomidory - muszą zatem być naprawdę pierwszej jakości i nie ma co oszukiwać się szklarniowymi...

Rodzaj dania: Danie główne z makaronu, ryżu i kaszy

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
400 g penne
500 g (pół kilo) dojrzałych pomidorów
2 ząbki czosnku
mały pęczek świeżej bazylii
oliwa z oliwek
200 g sera Taleggio

Opis przyrządzania:
Nastawiamy duży gar osolonej wody. Kiedy woda się zagotuje, wrzucamy makaraon i gotujemy al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pomidory wkładamy na minutę do wrzątku, przelewamy zimną wodą i zdejmujemy skórkę. Kroimy na pół i łyżeczką usuwamy pestki. Miąższ pomidorów kroimy w kostkę i mieszamy w dużej misce z posiekanymi ząbkami czosnku, podartymi na kawałki listkami bazylii i 2 łyżkami oliwy. Solimy i (za przeproszeniem) pieprzymy do smaku. Ser kroimy w kostkę. Ugotowany makaron odcedzamy i wrzucamy do miski z pomidorami. Szybko wsypujemy ser. Miskę na chwilę przykrywamy, żeby ser zaczął się topić pod wpływem gorącego makaronu. Wszystko razem dokładnie mieszamy i podajemy. Kto chce, niech sobie jeszcze dodatkowo poleje oliwą.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: makaron-kasza-ryż

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024