Wyjątkowo udany makaron - pomidory pieczone w piekarniku stają się głębsze w smaku, zaś kozi camembert pod wpływem ciepła mięknie i rozpuszcza się w przyjemny dla podniebienia sposób.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Penne z pieczonymi pomidorami i kozim serem - Opis przyrzÄ…dzania:
Nagrzewamy piekarnik do 240 stopni. Pomidory myjemy i osuszamy. Czosnek obieramy. Przekładamy pomidory i czosnek do żaroodpornego naczynia. Polewamy kilkoma łyżkami oliwy, solimy i posypujemy tymiankiem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 3 kwadranse (czyli 45 minut) - pomidory powinny sie rozpaść. W czasie, gdy pomidory się pieką, nastawiamy duży garnek osolonej wody. Odpowiednio przed końcem pieczenia wrzucamy do wrzącej wody makaron i gotujemy al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kozi ser kroimy w kostkę. Pomidory wyjmujemy z piekarnika i zdejmujemy skórkę, starając się jak najmniej poparzyć. Rozgniatamy pomidory z czosnkiem, dodajemy kapary i mieszamy. Makaron odcedzamy, przekładamy do miski, wsypujemy kostki sera i wlewamy sos pomidorowy. Przykrywamy miskę na chwilę, żeby ser zmiękł, mieszamy i podajemy z tartym pamezanem.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Penne z pieczonymi pomidorami i kozim serem: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |