Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Penne-z-pieczonymi-pomidorami-i-kozim-serem

Penne z pieczonymi pomidorami i kozim serem

Wyjątkowo udany makaron - pomidory pieczone w piekarniku stają się głębsze w smaku, zaś kozi camembert pod wpływem ciepła mięknie i rozpuszcza się w przyjemny dla podniebienia sposób.

Rodzaj dania: Danie główne z makaronu, ryżu i kaszy

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
3/4 kg (750 g) dojrzałych pomidorów
6 ząbków czosnku
oliwa z oliwek
łyżeczka listków świeżego tymianku
400 g makaronu penne
150 g koziego camemberta
łyżka kaparów
tarty parmezan do podania

Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 240 stopni. Pomidory myjemy i osuszamy. Czosnek obieramy. Przekładamy pomidory i czosnek do żaroodpornego naczynia. Polewamy kilkoma łyżkami oliwy, solimy i posypujemy tymiankiem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 3 kwadranse (czyli 45 minut) - pomidory powinny sie rozpaść. W czasie, gdy pomidory się pieką, nastawiamy duży garnek osolonej wody. Odpowiednio przed końcem pieczenia wrzucamy do wrzącej wody makaron i gotujemy al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kozi ser kroimy w kostkę. Pomidory wyjmujemy z piekarnika i zdejmujemy skórkę, starając się jak najmniej poparzyć. Rozgniatamy pomidory z czosnkiem, dodajemy kapary i mieszamy. Makaron odcedzamy, przekładamy do miski, wsypujemy kostki sera i wlewamy sos pomidorowy. Przykrywamy miskę na chwilę, żeby ser zmiękł, mieszamy i podajemy z tartym pamezanem.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024