W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Pecan pie, czyli placek z orzechami pekanowymi

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Deser

Pecan pie, czyli placek z orzechami pekanowymi

Absolutnie konieczny deser w amerykańskie Święto Dziękczynienia. Bardzo słodki placek, pełen przyrumienionych, chrupkich orzechów... By oddać się już całkowitej rozpuście, podajemy z bitą śmietaną.

Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone

Liczba porcji: 12

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • porcja kruchego ciasta ze smalcem
  • 4 łyżki miękkiego masła
  • 1/4 szklanki cukru
  • łyżka mąki
  • 2 jajka
  • szklanka syropu Karo
  • szklanka wyłuskanych orzechów pekanowych

Pecan pie, czyli placek z orzechami pekanowymi - Opis przyrządzania:

Kruchym ciastem ze smalcem wylepiamy dość głęboką formę do tart, o średnicy 24-26 cm. Wstawiamy do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Masło ucieramy na gładką masę z cukrem i łyżką mąki. Wbijamy po jednym 2 jajka i dalej ucieramy. Dodajemy syrop Karo i orzechy. Starannie mieszamy i wlewamy do wylepionej ciastem formy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na pół godziny - aż masa zastygnie i ciasto się przyrumieni. Jeśli wierzch przypieka się za bardzo, a masa będzie jeszcze płynna, przykrywamy ciasto papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Odstawiamy do wystygnięcia i podajemy z bitą śmietaną.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Pecan pie, czyli placek z orzechami pekanowymi: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Pecan pie, czyli placek z orzechami pekanowymi przepisy:

  • Szwajcarskie ciasto czekoladowe
    Ciężkie, bardzo czekoladowe ciasto, którego smak całkowicie zależy od jakości użytej w nim czekolady. Postarajmy się więc o jak najlepszą - w końcu jeśli jemy coś, co składa się z wielkich ilości masła, jajek, cukru, orzechów (i oczywiście czekolady), to miejmy z tego prawdziwy fun!
  • Ciasto ze świeżym ananasem
    Proste ucierane ciasto, bardzo odpowiednie na podwieczorek lub deser po rodzinnym obiedzie.
  • Tarteletki z miodem i orzechami
    Małe tarty z miodowym kremem polewamy przed podaniem karmelem z kawałkami orzechów. Nie czekamy zbyt długo z jedzeniem, bo karmel zacznie mięknąć i płynąć, wchłaniając wilgoć kremu. A cała przyjemność w tym, by karmel był chrupiący!
  • Najprostsze ciasto cytrynowe
    Błyskawiczne, bardzo łatwe "szklankowe" ciasto cytrynowe na podwieczorek lub drugie śniadanie, serwowane w towarzystwie odrobiny konfitur i (może) bitej śmietany. Najbardziej pracochłonne jest ścieranie skórki z cytryny...
  • Placek Cappuccino
    Wielokrotnie sprawdzany przepis - ciasto jest pyszne, wilgotne (dzięki nasączeniu kawą), a bita śmietana na wierzchu rzeczywiście przypomina mleczną "czapeczkę" cappuccino.




Podziel się linkiem:


Komentarze: