Absolutnie konieczny deser w amerykańskie Święto Dziękczynienia. Bardzo słodki placek, pełen przyrumienionych, chrupkich orzechów... By oddać się już całkowitej rozpuście, podajemy z bitą śmietaną.
Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone
Liczba porcji: 12
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Pecan pie, czyli placek z orzechami pekanowymi - Opis przyrzÄ…dzania:
Kruchym ciastem ze smalcem wylepiamy dość głęboką formę do tart, o średnicy 24-26 cm. Wstawiamy do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Masło ucieramy na gładką masę z cukrem i łyżką mąki. Wbijamy po jednym 2 jajka i dalej ucieramy. Dodajemy syrop Karo i orzechy. Starannie mieszamy i wlewamy do wylepionej ciastem formy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na pół godziny - aż masa zastygnie i ciasto się przyrumieni. Jeśli wierzch przypieka się za bardzo, a masa będzie jeszcze płynna, przykrywamy ciasto papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Odstawiamy do wystygnięcia i podajemy z bitą śmietaną.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować Pecan pie, czyli placek z orzechami pekanowymi: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |